Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

4.9
(31)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg (ugotowanych)
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
3 ziarna
Sklep Prymat
mleko
1/2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt.
Sklep Prymat
kapusta kwaszona
1 słoik
cukier
1 łyżeczka
drożdże
5 dag
jajko
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
mięso mielone
500 g
Sklep Prymat
cebula
1 szt.
smalec
2 łyżki
mąka pszenna
500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na smalcu na patelni.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
2
Następnie robimy rozczyn drożdżowy. Mieszamy mleko z drożdżami i cukrem oraz odrobiną mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
3
Odcedzamy kapustę i dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi roztartymi w moździerzu. Po chwili dodajemy mielone mięso, które smażymy ok. 5 minut. Mięso odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
4
Ziemniaki solimy, dodajemy jajko, mleko z drożdżami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
5
Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki i formujemy placki.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
6
Faszerujemy je mięsem z kapustą, tworząc bułeczki.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
7
Buły wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut na papierze do pieczenia. Wyciągamy i serwujemy. Smacznego!
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

myszka6 21.05.2015 08:55
Wyglądają apetycznie .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak