Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg (ugotowanych)
  • pieprz czarny mielony

  • ziele angielskie całe

    3 ziarna
  • mleko

    1/2 szklanki
  • liść laurowy

    2 szt.
  • kapusta kwaszona

    1 słoik
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    5 dag
  • jajko

    1 szt.
  • sól morska

  • mięso mielone

    500 g
  • cebula

    1 szt.
  • smalec

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na smalcu na patelni.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Następnie robimy rozczyn drożdżowy. Mieszamy mleko z drożdżami i cukrem oraz odrobiną mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Odcedzamy kapustę i dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi roztartymi w moździerzu. Po chwili dodajemy mielone mięso, które smażymy ok. 5 minut. Mięso odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Ziemniaki solimy, dodajemy jajko, mleko z drożdżami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Gotowe ciasto kroimy na mniejsze kawałki i formujemy placki.
Krok 6 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Faszerujemy je mięsem z kapustą, tworząc bułeczki.
Krok 7 - Przepis dnia IV, odc. 55: Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą  foto
Buły wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut na papierze do pieczenia. Wyciągamy i serwujemy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

myszka6

21.05.2015 08:55
Wyglądają apetycznie .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat