Przepis i sposób przygotowania na: ,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese
Cebule obrać z łusek i pokroić w drobną kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę na złoto.
Dołożyć mięso i smażyć na rumiano rozdrabniając jednocześnie na małe grudki.
Dorzucić pokrojone pomidory.
Wlać 1 szklankę wody.
Posypać przyprawami ( sól, pieprz, tymianek, lawenda, cukier).Wymieszać.
Przykryć i dusić na małym gazie pod szczelnym przykryciem ok. 45 minut , dolać resztę wody i dusić jeszcze 30 minut przy uchylonej pokrywce.
Dodać koncentrat. Wymieszać. Zagotować i doprawić.
Ugotować al'dente w osolonej wodzie ,, karbowankę,, ( makaron). Odcedzić.
Podawać na głębokich talerzach .
*Można wymieszać makaron z sosem lub podawać sos na makaronie.