,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese

,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    10 dag
  • mięso mielone

    10 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • pomidor

    2 sztuki
  • olej

    4 łyżki
  • woda

    2 szklanki
  • cukier

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • tymianek posiekany

    2 łyżki
  • lawenda

    1/2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Zlać wodę . Przekroić na ćwiartki. Usunąć zielone części przy szypułkach. Zdjąć skórki. Pokroić w drobną kostkę.
Cebule obrać z łusek i pokroić w drobną kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę na złoto.
Dołożyć mięso i smażyć na rumiano rozdrabniając jednocześnie na małe grudki.
Dorzucić pokrojone pomidory.
Wlać 1 szklankę wody.
Posypać przyprawami ( sól, pieprz, tymianek, lawenda, cukier).Wymieszać.
Przykryć i dusić na małym gazie pod szczelnym przykryciem ok. 45 minut , dolać resztę wody i dusić jeszcze 30 minut przy uchylonej pokrywce.
Dodać koncentrat. Wymieszać. Zagotować i doprawić.
Ugotować al'dente w osolonej wodzie ,, karbowankę,, ( makaron). Odcedzić.
Podawać na głębokich talerzach .
*Można wymieszać makaron z sosem lub podawać sos na makaronie.
Babciagramolka
Czemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat