Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta zasmażana z grochem
Kapusta z grochem to potrawa, która wchodzi w skład dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych. Przepis na kapustę z grochem jest bardzo prosty. Wystarczy zaledwie kilka kroków przygotowania, by ta uwielbiana przez wielu przekąska była gotowa. W każdej rodzinie zawsze znajdzie się choć jedna osoba, która jest jej wielkim fanem.
Kapusta z grochem prosty przepis:
1. Groch łuskany moczymy w wodzie, najlepiej przez całą noc.
2. Kapustę kiszoną płuczemy, gdy jest za kwaśna i kroimy.
3. Wkładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, liść laurowy, pieprz w ziarnkach i majeranek. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut.
4. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy namoczony groch, lekko solimy. Groch gotujemy na małym ogniu około 20 minut, często mieszamy.
5. Ugotowany groch możemy potłuc tłuczkiem do ziemniaków lub dodać taki prosto z garnka do kapusty. Wszystko gotujemy jeszcze około 10 minut, często mieszając. Kapustę doprawiamy solą i majerankiem, według uznania. Kapustę można zagęścić zasmażką z masła i mąki. Smacznego!