Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Zupa węgierska "na kaca", odc. 5

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(184)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa węgierska "na kaca" tak naprawdę łączy ze sobą elementy kuchni węgierskiej i polskiej. Polskim akcentem jest kapusta kiszona, która nadaje zupie pożądanej kwaśności. Bazą zupy węgierskiej jest wywar na boczku, włoszczyźnie i rosole drobiowym, a kluczowe składniki to kiełbasa paprykowa i papryka węgierska, czyli elementy kuchni węgierskiej. Całość zwieńcza kleks z kwaśniej śmietany i natka pietruszki dla dekoracji. To one wraz z zupą tworzą kolory flagi węgierskiej, czyli czerwony, biały i zielony.

Składniki:

Wywar:

wędzony boczek 300 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 5 ziaren
włoszczyzna 1 porcja
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
rosół z kury 2 litry

Pozostałe składniki zupy:

kapusta kiszona 500 gramów
kiełbasa paprykowa 150 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna 2 łyżki
pomidor 1 sztuka
sok z kiszonej kapusty 50 mililitrów
śmietana 18% 3 - 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek

Grzanki:

chleb 2 kromki
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 - 2 ząbki

Do smaku:

Kminek cały Prymat
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat

Porada

Przed użyciem kapusty warto wypłukać ją w zimnej wodzie. Dzięki temu smak będzie bardziej delikatny.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa węgierska "na kaca", odc. 5

Wywar: Do garnka wkładamy wędzony boczek, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę, ziarna czarnego pieprzu, wlewamy rosół z kury i gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Składniki wyciągamy, by pozostał sam wywar.

Kapustę odciskamy z soku, który pozostawiamy i kroimy, następnie dodajemy ją do wywaru, mieszamy. Doprawiamy kminkiem. Kiełbasę kroimy w plastry. Z ugotowanego wcześniej boczku wykrawamy skórę i kroimy z niego 3 większe plastry, które następnie kroimy na paski. Na patelni przez 2–3 minuty smażymy boczek, dodajemy kiełbasę paprykową i smażymy kolejne 2–3 minuty. Kiełbasę i boczek przekładamy do wywaru z kapustą (bez wytopionego tłuszczu), całość mieszamy.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy na plasterki. Na patelni po boczku i kiełbasie smażymy cebulę. Do usmażonej cebuli dodajemy czosnek, całość mieszamy. Doprawiamy węgierską czerwoną papryką i mieszamy. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Składniki z patelni dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 15– 20 minut. Pomidor obieramy z skórki, wycinamy szypułkę, kroimy w dużą kostkę i dodajemy do zupy, doprawiamy pieprzem ognistym i mieszamy.

Kromki chleba wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C  na 4– 6 minut, po upływie tego czasu wyciągamy grzanki. Pietruszkę siekamy. Grzanki polewamy oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku.

Zupę podajemy z odrobiną soku z kiszonej kapusty, łyżką kwaśnej śmietany, posypujemy posiekaną pietruszką i słodką, wędzoną papryką. Na jedną porcję zupy dajemy 2 grzanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 12.03.2019 12:02
Apetyczna, smakowita i kusząca zupka.;)
bietka 12.03.2019 08:43
Bardzo smaczna zupka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak