Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Lekkie dania na święta Bożego Narodzenia

Lekkie dania na święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i wyjątkowy czas. Długo czekamy na końcówkę roku, kiedy możemy zwolnić, oderwać się od zawodowych obowiązków i cieszyć się z chwil spędzanych z najbliższymi. Ten radosny czas celebrujemy głównie przy wspólnym stole, zastawionym rozmaitymi potrawami.

Czy musimy kończyć święta z poczuciem przejedzenia? Zdecydowanie nie! W bożonarodzeniowym menu warto uwzględnić lekkostrawne i mniej kaloryczne potrawy. Jakie? Czytaj dalej i poznaj nasze propozycje lekkich dań na święta. Wpisują się one w polską tradycję, ale pozwalają zadbać o linię i samopoczucie. 

 

Lekkie dania na Boże Narodzenie – postaw na zamienniki składników 

Planowanie świątecznego menu z lekkimi daniami może wydawać się skomplikowane. Trudno wyobrazić sobie na świątecznym stole zamiast smażonej ryby czy pierogów z kapustą i grzybami warzywa na parze oraz lekkie kaszotto. Świąteczne potrawy są bardzo charakterystyczne i mają to do siebie, że czekamy na nie cały rok. Dlatego nie musimy z nich rezygnować. Rozwiązaniem są zamienniki i modyfikowanie przepisów w taki sposób, aby pominąć ciężkostrawne składniki na rzecz tych, które sprzyjają naszemu organizmowi. 

Świetnym przykładem możliwości wprowadzenia takich zmian w menu jest karp. To dość tłusta ryba, będąca niemal symbolem bożonarodzeniowego menu. Wedle tradycyjnych przepisów smażymy go na oleju, dlatego finalnie staje się bardzo ciężką potrawą. Jeśli zależy nam na przygotowaniu lekkich dań na Wigilię, zrezygnujmy ze smażenia i upieczmy rybę w piekarniku.  

Fit przepisy na święta Bożego Narodzenia – 5 propozycji lekkich dań

 

1. Barszcz czerwony z leśnymi grzybami 

W niektórych polskich domach jako pierwsze danie na wigilijnym stole pojawia się barszcz czerwony z uszkami, w innych to honorowe miejsce zajmuje zupa grzybowa podawana z łazankami. Nasza propozycja powinna przypaść do gustu zarówno fanom barszczu, jak i grzybowej. Barszcz czerwony z leśnymi grzybami jest esencjonalny, pyszny i lekki. Przygotowujemy go bez zakwasu buraczanego. Zupa ma delikatny smak, z wyczuwalną grzybową nutą. Dzięki odpowiedniemu doprawieniu jest bardzo aromatyczna. Dodajemy do niej m.in. tymianek, majeranek i owoc jałowca. 

2. Karp w galarecie klarowanej 

W wielu domach przepis na karpia w galarecie jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a to danie zawsze gości na wigilijnym stole. Nic dziwnego, stanowi świetną przekąskę dla osób, które dbają o linię i nie wyobrażają sobie świąt bez karpia. Przepis nie jest skomplikowany, ale aby galareta była klarowna, a kawałki ryby widoczne, należy pamiętać o sklarowaniu wywaru z białkami i octem.  

3. Korzenny łosoś pieczony z warzywami 

Być może łosoś nie jest standardowym świątecznym daniem, z pewnością wpisuje się jednak w kanon fit przepisów na Boże Narodzenie i zostanie doceniony przez wszystkich gości, którzy nie przepadają za karpiem. Co ważne, sposób przygotowania jest bardzo prosty. Rybę pieczemy w marynacie z soku z pomarańczy z miodem oraz słodką papryką i goździkami. Korzenny aromat jednoznacznie kojarzy się ze świętami. Dodatki do dania także są lekkie i zdrowe – rybę podajemy z ulubionymi warzywami. Mogą to być np. bataty, szalotka, papryka czerwona czy pomidorki koktajlowe.  

4. Rolada z suszonymi śliwkami i jabłkiem 

 Jeśli nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez mięsnych dań, postawmy na piernikowo-żurawinową roladę. Przepis jest prosty, a efekt po prostu pyszny. Co ważne, w tej recepturze wykorzystujemy filet z indyka, czyli bardzo chude mięso, popularne w lekkostrawnych dietach. Dodatki są bardzo świąteczne – suszone śliwki i jabłka będą pięknie pachnieć, a tłuczone orzechy dodadzą roladzie nową nutę smakową.   

5. Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami 

Jak święta, to bigos. Ale niekoniecznie musi on być przygotowany na bazie kiełbasy, boczku i wieprzowiny. Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami to o wiele lżejsza propozycja. Nutę wędzenia, charakterystyczną dla bigosu z mięsem, zapewnia tu dodatek papryki wędzonej. Taki bigos z pewnością zaskoczy naszych gości bogactwem smaku.  

Więcej przepisów na świąteczne dania znajdziesz na stronie Doradca smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda 11.11.2023 08:57
Super
Dii 13.11.2022 08:03
Dziekuje za wspaniale rady

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak