Postny groch z kapustą.*.

Postny groch z kapustą.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • groch

    700 g
  • cebula

    1
  • masło 82%

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • majeranek Prymat

  • kminek Prymat

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Postny groch z kapustą.*. foto
Groch zalać wodą i odstawić. Kapustę umyć, posiekać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 2 - Postny groch z kapustą.*. foto
W tym czasie namoczony wcześniej groch przełożyć do garnka, zalać wodą i podobnie jak kapustę gotować na wolnym ogniu do momentu, aż będzie miękki, ale nie rozpadający się. Gdy kapusta i groch są miękkie, można je połączyć i dodać zarumienioną na złoty kolor, posiekaną cebulkę.
Krok 3 - Postny groch z kapustą.*. foto
Składniki wymieszać, dodać majeranek, kminek, sól i pieprz do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marika57

18.12.2016 13:01
niedługo Wigilia to obowiązkowe danie :)

bietka

08.12.2016 12:04
u mnie na wigilię również jest takie danie :)

Justyna Jussstiii

07.12.2016 23:07
ojjku uwielbiam te danie :)

ben-ka

07.12.2016 08:22
Raz tylko jadłam takie danie, u nas nie ma tej tradycji, jemy tylko kapustę z grzybami.

MonikaW

06.12.2016 07:49
a u nas dodaje się jeszcze ziemniaki do tego :)

Agnieszka Kępa

05.12.2016 16:14
o mniam :) już nie mogę się doczekać. U nas zawsze tylko na Wigilię :)

Anna Jeziorna

02.12.2016 23:58
Uwielbaim. Smacznego!

Futka

01.12.2016 14:01
Uwielbiam! Zawsze przypomina n=mi najmilsze smaki dzieciństwa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat