Jak upiec idealne pierniczki? Zobacz przepisy oraz triki na pachnące pierniczki miękkie i twarde, a także przepis na idealny lukier do ich dekorowania.
Pierniczki to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Można je powiesić na choince, podarować bliskim, udekorować świąteczny stół, czy po prostu zajadać się nimi, popijając ciepłym mlekiem. Jak przygotować piękne i smaczne korzenne ciasteczka? Oto kilka sprawdzonych porad.
Jak zrobić pierniczki i ile je piec?
Przygotowywanie świątecznych pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny. Do kuchennych prac z powodzeniem można zaangażować najmłodszych, którzy będą chętnie nie tylko dekorować ciasteczka, ale też wykrawać świąteczne wzory z ciasta.
Jeśli chodzi o pierniczki, przepisy są naprawdę liczne. Łączą je dwa elementy – proposta wykonania i korzenne przyprawy, które od razu przywodzą na myśl święta. Mowa o goździkach, cynamonie, gałce muszkatołowej. Świetnie skomponowaną gotową mieszankę tych aromatów znajdziemy w Przyprawie do piernika, ciast i deserów Prymat.
Wybierając recepturę, z której przygotujemy świąteczne słodkości, warto zastanowić się, na jakim efekcie zależy nam najbardziej. Niezawodny przepis na miękkie pierniczki sprawdzi się doskonale, kiedy chcemy uzyskać grubsze ciastka. W składnikach jest kakao, miód i oczywiście korzenna mieszanka przypraw, a więc mamy gwarancję bogatego smaku.
W najprostszym przepisie na twarde pierniczki świąteczne znajdziemy mąkę, miód, cukier puder, masło, jajko, ciemne kakao, sodę oczyszczoną i Przyprawę do piernika, ciast i deserów Prymat.
Sposób przygotowania to tylko kilka kroków. Roztapiamy masło w rondelku i dodajemy miód, a następnie podgrzewamy do połączenia składników, uważając, aby się nie zagotowały. Gdy masło się studzi, przygotowujemy kolejne składniki. W misce łączymy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika oraz cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajko i na koniec wlewamy masło z miodem. Teraz pora na miksowanie. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miseczki, którą nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kolejny etap to rozwałkowanie ciasta na pierniczki. Powinno mieć ono grubość ok. 3 mm. Wycinamy wybrane kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ile piec pierniczki? Krótko. Ok. 7-10 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku wystarczy, aby uzyskać piękne ciasteczka. Do dekorowania możemy przejść, dopiero kiedy pierniczki ostygną.
W ten sposób uzyskamy ciasteczka idealne do powieszenia na choince. Warto przygotować je kilka dni wcześniej, przełożyć do dużego słoja lub metalowej puszki i odstawić.
Jak udekorować pierniczki?
Pierniczki świąteczne zachwycają nie tylko wyrazistym, korzennym smakiem, ale też zdobieniami. W sklepach mamy bardzo szeroki wybór foremek w świątecznych kształtach. Najwygodniejsze do dekorowania są ciasteczka o prostych kształtach – serca, domki czy gwiazdki. Ozdobienie piernikowych reniferów czy choinek wymaga nieco więcej cierpliwości i zdolności manualnych, a dodatkowo takie ciasteczka łatwiej się kruszą.
Możemy też zaplanować przygotowanie słodkości o przestrzennym kształcie. Np. wg przepisu na piernikowe choinki, do których musimy zaopatrzyć się w foremki w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Innym pomysłem jest słodki domek z piernika – piękna i smakowita ozdoba na świąteczny stół.
Najpopularniejszy do dekorowania jest lukier – biały bądź zabarwiony na dowolne kolory. Możemy kupić gotowe produkty do pierniczków – pisaki i posypki, ale również w łatwy sposób przygotujemy lukier w domu.
Jak zrobić lukier do pierniczków?
Na przygotowanie lukru do pierniczków potrzebujemy zaledwie dwóch składników (białka jajka oraz szklanki cukru pudru) i piętnastu minut. Wystarczy ucierać białko w makutrze, dodając stopniowo cukier puder. Lukier powinien być gęsty i gładki, bez żadnej grudki. Można dodać do niego barwnik spożywczy, aby udekorować ciasteczka na wybrany kolor.
Jeśli nie chcemy używać jajka, możemy skorzystać z tego przepisu na lukier bez białka kurzego. W tej wersji łączymy 150 gramów cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny oraz 3 łyżkami gorącej wody. Po około 15 minutach mieszania powstanie gładki lukier o konsystencji idealnej do dekorowania pierniczków świątecznych. Do "malowania" wzorów używamy rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką.
Więcej sprawdzonych przepisów na świąteczne pierniczki znajdziemy na stronie Doradcy Smaku.