Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Jak upiec idealne pierniczki?

Jak upiec idealne pierniczki?

Jak upiec idealne pierniczki? Zobacz przepisy oraz triki na pachnące pierniczki miękkie i twarde, a także przepis na idealny lukier do ich dekorowania.

Pierniczki to jeden z kulinarnych symboli Bożego Narodzenia. Można je powiesić na choince, podarować bliskim, udekorować świąteczny stół, czy po prostu zajadać się nimi, popijając ciepłym mlekiem. Jak przygotować piękne i smaczne korzenne ciasteczka? Oto kilka sprawdzonych porad.

Jak zrobić pierniczki i ile je piec?

Przygotowywanie świątecznych pierniczków to świetna zabawa dla całej rodziny. Do kuchennych prac z powodzeniem można zaangażować najmłodszych, którzy będą chętnie nie tylko dekorować ciasteczka, ale też wykrawać świąteczne wzory z ciasta.

Jeśli chodzi o pierniczki, przepisy są naprawdę liczne. Łączą je dwa elementy – proposta wykonania i korzenne przyprawy, które od razu przywodzą na myśl święta. Mowa o goździkach, cynamonie, gałce muszkatołowej. Świetnie skomponowaną gotową mieszankę tych aromatów znajdziemy w Przyprawie do piernika, ciast i deserów Prymat.

przyprawa-do-piernika-prymat

Wybierając recepturę, z której przygotujemy świąteczne słodkości, warto zastanowić się, na jakim efekcie zależy nam najbardziej. Niezawodny przepis na miękkie pierniczki sprawdzi się doskonale, kiedy chcemy uzyskać grubsze ciastka. W składnikach jest kakao, miód i oczywiście korzenna mieszanka przypraw, a więc mamy gwarancję bogatego smaku.

W najprostszym przepisie na twarde pierniczki świąteczne znajdziemy mąkę, miód, cukier puder, masło, jajko, ciemne kakao, sodę oczyszczoną i Przyprawę do piernika, ciast i deserów Prymat.

Sposób przygotowania to tylko kilka kroków. Roztapiamy masło w rondelku i dodajemy miód, a następnie podgrzewamy do połączenia składników, uważając, aby się nie zagotowały. Gdy masło się studzi, przygotowujemy kolejne składniki. W misce łączymy przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika oraz cukier puder. Dodajemy roztrzepane jajko i na koniec wlewamy masło z miodem. Teraz pora na miksowanie. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miseczki, którą nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Kolejny etap to rozwałkowanie ciasta na pierniczki. Powinno mieć ono grubość ok. 3 mm. Wycinamy wybrane kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ile piec pierniczki? Krótko. Ok. 7-10 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku wystarczy, aby uzyskać piękne ciasteczka. Do dekorowania możemy przejść, dopiero kiedy pierniczki ostygną.

W ten sposób uzyskamy ciasteczka idealne do powieszenia na choince. Warto przygotować je kilka dni wcześniej, przełożyć do dużego słoja lub metalowej puszki i odstawić.

Jak udekorować pierniczki?

Pierniczki świąteczne zachwycają nie tylko wyrazistym, korzennym smakiem, ale też zdobieniami. W sklepach mamy bardzo szeroki wybór foremek w świątecznych kształtach. Najwygodniejsze do dekorowania są ciasteczka o prostych kształtach – serca, domki czy gwiazdki. Ozdobienie piernikowych reniferów czy choinek wymaga nieco więcej cierpliwości i zdolności manualnych, a dodatkowo takie ciasteczka łatwiej się kruszą.

Możemy też zaplanować przygotowanie słodkości o przestrzennym kształcie. Np. wg przepisu na piernikowe choinki, do których musimy zaopatrzyć się w foremki w kształcie gwiazdek o różnych rozmiarach. Innym pomysłem jest słodki domek z piernika – piękna i smakowita ozdoba na świąteczny stół.

Najpopularniejszy do dekorowania jest lukier – biały bądź zabarwiony na dowolne kolory. Możemy kupić gotowe produkty do pierniczków – pisaki i posypki, ale również w łatwy sposób przygotujemy lukier w domu.

Jak zrobić lukier do pierniczków?

Na przygotowanie lukru do pierniczków potrzebujemy zaledwie dwóch składników (białka jajka oraz szklanki cukru pudru) i piętnastu minut. Wystarczy ucierać białko w makutrze, dodając stopniowo cukier puder. Lukier powinien być gęsty i gładki, bez żadnej grudki. Można dodać do niego barwnik spożywczy, aby udekorować ciasteczka na wybrany kolor.

Jeśli nie chcemy używać jajka, możemy skorzystać z tego przepisu na lukier bez białka kurzego. W tej wersji łączymy 150 gramów cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny oraz 3 łyżkami gorącej wody. Po około 15 minutach mieszania powstanie gładki lukier o konsystencji idealnej do dekorowania pierniczków świątecznych. Do "malowania" wzorów używamy rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką. 

Więcej sprawdzonych przepisów na świąteczne pierniczki znajdziemy na stronie Doradcy Smaku.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak