Hummus

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na hummus

  • ciecierzyca

    400 g
  • tahini pasta sezamowa

    200 g
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • oliwa

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • woda

    150 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka

Składniki na tahini

  • ziarna sezamu

    200 g
  • olej sezamowy

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hummus foto
Przygotowanie tahini:
Tahini to pasta/masło sezamowe, które otrzymujemy z rozdrobnionych, uprażonych ziaren sezamu. Ziarna najłatwiej uciera się w młynku do kawy ale można użyć również blendera.

Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do młynka lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 2-3 łyżki oleju sezamowego.

Taką pastę można przechowywać w zakręconym słoiczku w lodówce.
Krok 2 - Hummus foto
Przygotowanie hummusu:
Cieciorkę zalewamy wodą dodajemy 1 łyżeczkę sody (dzięki temu ziarna będą miękkie) i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki.
Krok 3 - Hummus foto
W misie umieszczamy cieciorkę, dodajemy tahini, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.
Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek i ćwiartką cytryny. Można udekorować go natką pietruszki lub oliwkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 09.03.2016 23:44
pyszności, cudowności!
Klausia 28.09.2015 08:40
ładnie podane :)
Kuchnia Marty 09.05.2015 09:02
@paulette17 bardzo dziękuję za miłe słowa! Osobiście uwielbiam Twoje przepisy, a Twoje zdjęcia są na wysokim poziomi :)
Futka 09.05.2015 08:54
wspaniały, przepyszny i zdrowy hummus :)
Maridka19 09.05.2015 08:51
Apetycznie :)
Ifa 09.05.2015 07:13
Uwielbiam humus!
Internetowa Kuchnia 08.05.2015 23:11
jak zawsze super!
dollce 08.05.2015 23:05
zgadzam się z @paulette17 ;)
paulette17 08.05.2015 22:16
Super wszystko opisane. Super zdjęcia jak zawsze. Super PRZEPIS ! :)) Super kucharka !!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat