Domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów, odc. 1

odc. 1 Doradca Smaku Express

Domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów, odc. 1

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowana cieciorka

    1/2 kg
  • pasta tahini

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    1/2
  • ząbki czosnku

    3
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • pomidory suszone Smak

  • anchois

    4 filety
  • orzeszki piniowe

    1/2 szklanki
  • marchewka

    1 duża
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • chili pieprz cayenne

  • kmin rzymski

  • kolendra posiekana

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce zmiksować cieciorkę, pastę tahini doprawić do smaku chili pieprzem cayenne. Dodać sok z ½ cytryny po uprzednim jej „zrolowaniu” na desce. „Zrolowana” cytryna puści więcej soku. Doprawić do smaku solą morską. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, doprawić kminem rzymskim. Całość zblendować na kremową masę.

Do drugiej miski dodać cały słoik suszonych pomidorów, anchois, uprażone orzeszki pinii (prażyć na suchej patelni ok. 5-7 minut do zarumienienia i uzyskania aromatu). Całość zblendować.

Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki (ok 1-2 mm). Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem czarnym i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.

Hummus i pastę formować za pomocą dwóch dużych łyżek w owalne porcje i przełożyć na talerz. Skropić oliwą z oliwek i posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podać z chipsami z marchewki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

16.05.2017 15:23
smaczne danie :)

Stenka

15.05.2017 18:06
ciekawa propozycja

endzi

15.05.2017 11:44
fajny przepis!

jagoda5913

15.05.2017 09:43
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat