Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ugotowana cieciorka
1/2 kg -
pasta tahini
6 łyżek -
sok z cytryny
1/2 -
ząbki czosnku
3 -
oliwa
1/2 szklanki -
pomidory suszone Smak
-
anchois
4 filety -
orzeszki piniowe
1/2 szklanki -
marchewka
1 duża -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
kolendra posiekana
1 pęczek
Przepis i sposób przygotowania Domowy hummus z pastą z suszonych pomidorów, odc. 1
Do drugiej miski dodać cały słoik suszonych pomidorów, anchois, uprażone orzeszki pinii (prażyć na suchej patelni ok. 5-7 minut do zarumienienia i uzyskania aromatu). Całość zblendować.
Marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki (ok 1-2 mm). Przełożyć do miski, dodać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem czarnym i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
Hummus i pastę formować za pomocą dwóch dużych łyżek w owalne porcje i przełożyć na talerz. Skropić oliwą z oliwek i posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podać z chipsami z marchewki.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się