grillowany bakłażan z dressingiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

na sałatkę

  • bakłażan

    1
  • pomidor

    1 mały
  • cebula biała

    1/2 małej
  • natka pietruszki

    posiekana wedle uznania

dressing

  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

dodatkowo

  • oliwa

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i nacieramy czosnkiem.
Na rozgrzanej patelni grillowej bądź na grillu (gdy jest sezon),grillujemy bakłażana z obydwu stron aż pojawią się "pasy". Następnie przełożyć na talerz i odstawić do ostudzenia.

Pomidor i cebulę pokroić w drobną kostkę a natkę posiekać
Składniki dressingu wymieszać dokładnie ze sobą.
Na zgrillowane bakłażany, dodać pomidory, cebulkę i natkę a następnie polać dressingiem.
brioszka
Świetny dodatek do dań z grilla :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Urszula Świeca 06.06.2016 22:27
Moje smaki.))
Monika-twin 06.06.2016 15:18
Letnie smaki.
Benita 06.06.2016 12:27
pyszny bakłażan
Wafelek2601 06.06.2016 10:22
Super pomysł!
agaK. 06.06.2016 09:59
Uwielbiam delikatny smak bakłażana, dodaję go do szaszłyków.
pestka 06.06.2016 09:41
bardzo smaczna przystawka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat