Gomasio- japońska sól sezamowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sezam

    10 łyżeczek
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odmierzoną ilość soli i sezamu przesypujemy na suchą rozgrzaną patelnię. Prażymy na złoty kolor co chwilę mieszając aby się nie przypaliła. Gotową mieszankę rozsypujemy na talerz i studzimy.

Zimną mielimy w młynku do kawy. Japońską sól Gomasio przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej w szafce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sammakko 08.12.2015 18:37
Można używać jej do wszystkiego, fajnie podkreśla smak.
agaK. 08.12.2015 10:28
Fajna rzecz, a do czego takiej soli się używa?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat