Gnocchi serowe na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    300 g
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • cukier

    3 łyzki
  • cynamon

    1 szczypta
  • masło

    2 łyzki
  • jajko

    2 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ser biały przeciskamy przez praskę.

Dodajemy 2 małe jajka ( albo jedno całkiem duże ) i przesianą mąkę.

Zagniatamy ciasto do momentu powstania zwartej kuli.

Dzielimy na 2 części ( dla wygody ) i formujemy cienkie wałki.

Kroimy na 1,5 cm kawałki.

Każdy kawałek możemy jeszcze delikatnie uformować w palcach i odciskamy na nim rowki widelcem.

Wrzucamy delikatnie na wrzącą , lekko osoloną wodę.

Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 minutę od wypłynięcia.

Podjemy gorące polane masełkiem , posypane cukrem i cynamonem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 17.11.2013 17:27
myślę że przepis przyda się na pustki w spiżarni :D
magdziorka6 17.11.2013 11:14
smakowicie wyglądają
ao_12 16.11.2013 23:53
apetycznie wyglądają,
Monia 16.11.2013 19:23
Pyszne, zjadłabym :)
bog.sa 16.11.2013 18:42
już mi smakują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat