Dyniowe gnocchi

Dyniowe gnocchi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dyniowe gnocchi to świetny pomysł na obiad o każdej porze roku. Wiosną i latem możemy sięgnąć po zamrożony miąższ, a jesienią wybrać świeżą dynią i przygotować z niej piękne, pomarańczowe gnocchi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • dynia Hokkaido

    500 g
  • ziemniaki

    0,5 kg
  • żółtko jajek

    1
  • mąka pszenna

    100 g
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • parmezan

    100 g
  • rukola

    200 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Dyniowe gnocchi

Sformułowanie "gnocchi" pochodzi z Włoch. Są one odpowiednikiem naszych polskich kopytek, które przygotowuje się na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej lub pszennej. W tym przepisie dodatkiem do ugotowanych ziemniaków jest pieczona dynia, dzięki której gnocchi zyskują piękny, pomarańczowy kolor. 

Kroki postępowania

Krok 1 - Dyniowe gnocchi foto
Dynie pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, aż miąższ będzie miękki. Wyjąć, ostudzić i oddzielić miąższ od skórki. Zblendować i odcisnąć powstały płyn.
Krok 2 - Dyniowe gnocchi foto
Następnie, w trakcie, gdy dynia się piecze w osolonej wodzie, ugotować ziemniaki w mundurkach. Gotowe odcedzić, pokroić na połówki i wyjąć miąższ, a następnie przecisnąć go przez praskę. Połączyć go z powstałym dyniowym puree, dodając żółtko, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Krok 3 - Dyniowe gnocchi foto
Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto do momentu, aż będzie suche i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałek, który następnie należy pokroić na ok.2 cm kawałki.
Krok 4 - Dyniowe gnocchi foto
Gnocchi układać na tacy podsypanej mąką i wrzucać delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Kluseczki są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Podawać posypane płatkami parmezanu z rukolą.

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziecie w serwisie Doradca Smaku >> LINK <<

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

[email protected] 18.02.2017 23:11
Wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat