Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Gulasz nihari z wołowiny, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz nihari z wołowiną to danie kuchni pakistańskiej. Za charakterystyczny smak odpowiada mieszanka przypraw takich jak: imbir, ostra czerwona papryka, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki, czyli tzw. nihari masala.

Składniki:

Imbir mielony Prymat
20 g
Papryka ostra mielona Prymat
20 g
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
15 g
Sklep Prymat
Kardamon mielony Prymat
15 g
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
20 g
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
30 g
polędwica wołowa
300 g
mąka pszenna
30 g
cebula czosnkowa
1 szt.
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
30 ml
masło do smażenia
1 łyżka
wywar (szczegóły w przepisie)
300 ml

Sałatka:

cebula czerwona
1 szt.
czerwona papryczka chili
1/2 szt.
zielona papryczka chili
1/2 szt.
kolendra
1 pęczek
oliwa
60 ml
sok z połowy limonki

Dodatkowo:

chleb naan
jogurt naturalny

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
Sklep Prymat
kurkuma
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Porada

Mięso przed smażeniem oprószamy mąką, aby było bardziej soczyste, a mąka dodatkowo zagęści sos.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Gulasz nihari z wołowiny, odc. 36

Do miski wsypujemy przyprawy: imbir, ostrą czerwoną paprykę, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kmin rzymski. W moździerzu umieszczamy ziarna kolendry i goździki – ucieramy. Dodajemy do reszty przypraw w misce i mieszamy. Polędwicę kroimy w kostkę, mięso oprószamy sporządzoną w misce mieszanką przypraw, czyli nihari masalą, następnie oprószamy mąką i kurkumą, mięso dokładnie obtaczamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek ścieramy na tarce (albo wyciskamy w wyciskarce do czosnku).

Do nagrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy masło, wkładamy cebulę, czosnek i mieszamy tak, aby cebula się zeszkliła. Dodajemy mięso (zamiast polędwicy możemy użyć pręgi wołowej) i smażymy do złocistego koloru. Podlewamy rosołem (1 pręga wołowa, pierś z kurczaka, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i gotujemy, aż mięso będzie całkiem miękkie. Na sam koniec gotowania dodajemy odrobinę soli.

Sałatka:

Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili siekamy. Kolendrę siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, papryczki, kolendrę. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, wciskamy sok z ½ limonki. Całość mieszamy.

Na talerz wykładamy gulasz, na środek dajemy łyżkę jogurtu naturalnego, na wierzch jogurtu układamy sałatkę. Chleb naan przekrawamy na pół i układamy na bokach talerza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.05.2019 22:07
Bardzo smakowity i kuszący gulasz, pięknie podany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak