Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Imbir mielony Prymat
20 g -
Papryka ostra mielona Prymat
20 g -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
15 g -
Kardamon mielony Prymat
15 g -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
20 g -
Kolendra cała Prymat
30 g -
polędwica wołowa
300 g -
mąka pszenna
30 g -
cebula czosnkowa
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
olej rzepakowy
30 ml -
masło do smażenia
1 łyżka -
wywar (szczegóły w przepisie)
300 ml
Sałatka:
-
cebula czerwona
1 szt. -
czerwona papryczka chili
1/2 szt. -
zielona papryczka chili
1/2 szt. -
kolendra
1 pęczek -
oliwa
60 ml -
sok z połowy limonki
Dodatkowo:
-
chleb naan
-
jogurt naturalny
Do smaku:
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Goździki całe Prymat
-
kurkuma
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Gulasz nihari z wołowiny, odc. 36
Do miski wsypujemy przyprawy: imbir, ostrą czerwoną paprykę, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kmin rzymski. W moździerzu umieszczamy ziarna kolendry i goździki – ucieramy. Dodajemy do reszty przypraw w misce i mieszamy. Polędwicę kroimy w kostkę, mięso oprószamy sporządzoną w misce mieszanką przypraw, czyli nihari masalą, następnie oprószamy mąką i kurkumą, mięso dokładnie obtaczamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek ścieramy na tarce (albo wyciskamy w wyciskarce do czosnku).
Do nagrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy masło, wkładamy cebulę, czosnek i mieszamy tak, aby cebula się zeszkliła. Dodajemy mięso (zamiast polędwicy możemy użyć pręgi wołowej) i smażymy do złocistego koloru. Podlewamy rosołem (1 pręga wołowa, pierś z kurczaka, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i gotujemy, aż mięso będzie całkiem miękkie. Na sam koniec gotowania dodajemy odrobinę soli.
Sałatka:
Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili siekamy. Kolendrę siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, papryczki, kolendrę. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, wciskamy sok z ½ limonki. Całość mieszamy.
Na talerz wykładamy gulasz, na środek dajemy łyżkę jogurtu naturalnego, na wierzch jogurtu układamy sałatkę. Chleb naan przekrawamy na pół i układamy na bokach talerza.
Mięso przed smażeniem oprószamy mąką, aby było bardziej soczyste, a mąka dodatkowo zagęści sos.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się