Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Gulasz nihari z wołowiny, odc. 36

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(78)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz nihari z wołowiną to danie kuchni pakistańskiej. Za charakterystyczny smak odpowiada mieszanka przypraw takich jak: imbir, ostra czerwona papryka, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałka muszkatołowa, kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki, czyli tzw. nihari masala.

Składniki:

Imbir mielony Prymat 20 g
Papryka ostra mielona Prymat 20 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 15 g
Kardamon mielony Prymat 15 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 20 g
Kolendra cała Prymat 30 g
polędwica wołowa 300 g
mąka pszenna 30 g
cebula czosnkowa 1 szt.
czosnek 2 ząbki
olej rzepakowy 30 ml
masło do smażenia 1 łyżka
wywar (szczegóły w przepisie) 300 ml

Sałatka:

cebula czerwona 1 szt.
czerwona papryczka chili 1/2 szt.
zielona papryczka chili 1/2 szt.
kolendra 1 pęczek
oliwa 60 ml
sok z połowy limonki

Dodatkowo:

chleb naan
jogurt naturalny

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Goździki całe Prymat
kurkuma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Mięso przed smażeniem oprószamy mąką, aby było bardziej soczyste, a mąka dodatkowo zagęści sos.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Gulasz nihari z wołowiny, odc. 36

Do miski wsypujemy przyprawy: imbir, ostrą czerwoną paprykę, pieprz czarny grubo mielony, kardamon, gałkę muszkatołową oraz kmin rzymski. W moździerzu umieszczamy ziarna kolendry i goździki – ucieramy. Dodajemy do reszty przypraw w misce i mieszamy. Polędwicę kroimy w kostkę, mięso oprószamy sporządzoną w misce mieszanką przypraw, czyli nihari masalą, następnie oprószamy mąką i kurkumą, mięso dokładnie obtaczamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, czosnek ścieramy na tarce (albo wyciskamy w wyciskarce do czosnku).

Do nagrzanego garnka wlewamy olej, dodajemy masło, wkładamy cebulę, czosnek i mieszamy tak, aby cebula się zeszkliła. Dodajemy mięso (zamiast polędwicy możemy użyć pręgi wołowej) i smażymy do złocistego koloru. Podlewamy rosołem (1 pręga wołowa, pierś z kurczaka, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego, ziarna całego pieprzu, szczypta soli – całość gotujemy przez około 3–4 godziny) i gotujemy, aż mięso będzie całkiem miękkie. Na sam koniec gotowania dodajemy odrobinę soli.

Sałatka:

Cebulę kroimy w piórka, papryczki chili siekamy. Kolendrę siekamy. Do miski wrzucamy cebulę, papryczki, kolendrę. Wlewamy oliwę, doprawiamy solą morską, wciskamy sok z ½ limonki. Całość mieszamy.

Na talerz wykładamy gulasz, na środek dajemy łyżkę jogurtu naturalnego, na wierzch jogurtu układamy sałatkę. Chleb naan przekrawamy na pół i układamy na bokach talerza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.05.2019 22:07
Bardzo smakowity i kuszący gulasz, pięknie podany.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak