Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna
190 g -
sól
1/2 łyżki -
masło miękkie
100 g -
woda zimna
3-4 łyżki -
sezam
2-3 łyżki
Nadzienie:
-
botwinka
1 spory pęczek -
marchewka
1 sztuka -
masło
1 łyżka -
olej
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
śmietana 18 proc
200 g (kwaśna) -
jajko
2 sztuki -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
orzechy włoskie siekane
30 g -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
ser kozi
150 g
Dodatkowo:
-
botwina liście
-
tymianek
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Tarta z botwinką i kozim serem
Kroki postępowania

Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i sezam i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto chowamy na ok. 30 minut do lodówki.


Przygotowanie nadzienia:
Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Umyte liście wraz z łodyżkami siekamy. Marchew obieramy i również kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło z olejem, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy plasterki marchewki i podsmażamy ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz orzechy, smażymy ok. 7-10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

W misce mieszamy jajka ze śmietaną, masę jajeczną doprawiamy solą i pierzem i przelewamy do tarty. Na wierzchu układamy plasterki koziego sera.

Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem i listkami botwinki.
Komentarze (4)