Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia ze szparagami i pomidorkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
suszona pietruszka 3 łyzka
sól 0,5 łyżeczka
oliwa 2 łyżka
Zielone szparagi 10 szt
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
pomidorki koktajlowe 10 szt
bazylia 10 listków
pietruszka 1 łyżka
cheddar 3 łyżka
drożdże suche 1 opakowanie
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.

Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.

Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.

W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.

Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.

Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.

Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 30.08.2013 21:09
Taka focaccia musi być pyszna. Chętnie upiekę :)
V_kuchareczka 23.07.2013 18:45
ciekawy przepis
migotka28 23.07.2013 17:50
jak ładna delikatna i kolorowa
lee-aa 23.07.2013 16:46
super :) uwielbiam włoskie wypieki
jasiek 23.07.2013 13:29
coś pysznego
Joannasz3190 23.07.2013 11:38
Rewelacja! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak