Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    1 szklanka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • suszona pietruszka

    3 łyzka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżka
  • Zielone szparagi

    10 szt
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • pomidorki koktajlowe

    10 szt
  • bazylia

    10 listków
  • pietruszka

    1 łyżka
  • cheddar

    3 łyżka
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • woda

    1 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.

Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.

Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.

W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.

Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.

Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.

Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rjustysia

30.08.2013 21:09
Taka focaccia musi być pyszna. Chętnie upiekę :)

V_kuchareczka

23.07.2013 18:45
ciekawy przepis

migotka28

23.07.2013 17:50
jak ładna delikatna i kolorowa

lee-aa

23.07.2013 16:46
super :) uwielbiam włoskie wypieki

jasiek

23.07.2013 13:29
coś pysznego

Joannasz3190

23.07.2013 11:38
Rewelacja! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat