Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z pomidorami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Foccacia z pomidorami to łatwa w przygotowaniu, ale jakże smaczna przekąska, którą bardzo chętnie zajadają się Włosi (i nie tylko!). Podobnie jak pizza, nie wymaga wielu składników, choć w tym przypadku trzeba dłużej poczekać aż wyrośnie ciasto. Warto!

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 gram
drożdże 15 gram
oliwa 8 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
woda ciepła 1 szklanka

dodatki

pomidory 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 szczypta

Porada

Zamiast pomidorów na wierzchu można ułożyć też np. pokrojoną w plastry cebulę lub ulubione posiekane zioła

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z pomidorami

  • foccacia z pomidorami
  • popularne danie kuchni włoskiej
  • pyszna przekąska
  • do ciasta wystarczy dodać tylko kilka składników np. pomidory, paprykę lub oliwki

Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody. W drugiej połowie wody rozpuszczamy sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże i sól do mąki. Dodajemy też oliwę z oliwek (6 łyżek, reszta zostaje do smarowania) i wyrabiamy ciasto.

Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aby wyrosło. Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasta , formujemy palcami płat ciasta na grubość 1,5 cm. Odkładamy placki na 15 minut w ciepłe miejsce aby ponownie ciasto wyrosło.

W tym czasie przygotowujemy pomidory. Pomidory musimy sparzyć gorącą wodą i zdjęć skórkę.

Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Pozostałą oliwą z oliwek smarujemy placki, na których układamy czosnek i pomidory, posypujemy ziołami prowansalskimi (zioła jeśli ktoś nie lubi można pominąć).

Focaccie pieczemy w 200 stopniach przez 25 do 30 minut.

Wypróbuj także przepisy na foccacię z oliwkami oraz foccacię z solą morską

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.01.2015 09:38
fajny przepis
stan2401 16.10.2014 13:53
wygląda super
wwwiolka 15.10.2014 12:29
Bardzo fajny przepis.
Gracer 15.10.2014 10:47
wygląda super
norweska20 15.10.2014 09:06
kiedyś robiłam z oliwkami i bardzo mi smakowało, więc chętnie bym się skusiła na twoją:)
VioletoweKucharzenie 15.10.2014 08:49
apetyczne danie mniam mniam
BernadettaP 15.10.2014 07:45
Bardzo lubię- do tego duuuuużo rozmarynu :)
Magula 15.10.2014 07:38
wygląda bardzo apetycznie
Ali 15.10.2014 06:08
Wygląda rewelacyjnie :) Zjadłbym :)
Jadwiga/Jaga85 14.10.2014 22:18
Bardzo lubię- moja ulubiona to z oliwkami:)
Aleksandra/Olcia 14.10.2014 21:10
Mniam mniam
halina17 14.10.2014 21:06
dobra focaccia:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak