Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1 filet (200-300 g) -
miseczki z tortilli
3 szt.
Marynata:
-
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki -
czosnek
2 ząbki
Sos:
-
serek kremowy
2 łyżki -
jogurt naturalny
4 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
mięta świeża siekana
1 garść -
sok z połowy cytryny
Sałatka:
-
pomidory
2 szt. -
ogórek zielony
1 szt. -
sałata lodowa
1/2 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
oliwa
3 łyżki
Do smaku:
-
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Dekoracja:
-
listki kolendry
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16
MARYNATA:
Wlewamy do miski olej rzepakowy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku, siekamy je, oprószamy drobno mieloną solą morską i całość rozcieramy końcówką noża. Następnie wrzucamy czosnek do miski. Marynatę doprawiamy 2 łyżkami przyprawy kebab-gyros.
KURCZAK:
1 filet z piersi kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Mięso wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiamy.
SOS:
Do miski wrzucamy kremowy biały ser, jogurt naturalny i mieszamy. Kroimy cytrynę na pół i jedną częścią owocu zakwaszamy sos sokiem. Dodajemy przyprawę chili pieprz cayenne, 2 zmiażdżone, a następnie posiekane ząbki czosnku i posiekaną garść świeżej mięty. Tak przygotowane składniki mieszamy i schładzamy w lodówce.
SAŁATKA:
Z 2 pomidorów wykrawamy miąższ, a pozostałą cześć warzywa kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego długie, cienkie paski (tagliatelle) – kończymy, gdy dojdziemy do pestek. Połówkę sałaty lodowej szatkujemy w paseczki. 1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pomidory, ogórek, sałatę i cebulę mieszamy w misce, a następnie polewamy warzywa 3 łyżkami oliwy.
KURCZAK:
Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni.
Sposób podania:
Do miseczki z tortilli wkładamy usmażone mięso, przykrywamy je sałatką, a na niej układamy kolejne kawałki kurczaka. Danie serwujemy z łyżką sosu i listkami świeżej kolendry.
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.![]()
Komentarze (1)