odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Wszyscy kochamy street food. Z tym przepisem przyrządzicie najpyszniejszego gyrosa z sosem czosnkowym. Jeśli wolicie, zróbcie tzatziki, będzie bardziej grecko.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 filet (200-300 g)
  • miseczki z tortilli

    3 szt.

Marynata:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek

    2 ząbki

Sos:

  • serek kremowy

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • mięta świeża siekana

    1 garść
  • sok z połowy cytryny

Sałatka:

  • pomidory

    2 szt.
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • sałata lodowa

    1/2 szt.
  • czerwona cebula

    1 szt.
  • oliwa

    3 łyżki

Do smaku:

  • Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dekoracja:

  • listki kolendry

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

Wlewamy do miski olej rzepakowy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku, siekamy je, oprószamy drobno mieloną solą morską i całość rozcieramy końcówką noża. Następnie wrzucamy czosnek do miski. Marynatę doprawiamy 2 łyżkami przyprawy kebab-gyros. 

KURCZAK:

1 filet z piersi kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Mięso wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiamy. 

SOS:

Do miski wrzucamy kremowy biały ser, jogurt naturalny i mieszamy. Kroimy cytrynę na pół i jedną częścią owocu zakwaszamy sos sokiem. Dodajemy przyprawę chili pieprz cayenne, 2 zmiażdżone, a następnie posiekane ząbki czosnku i posiekaną garść świeżej mięty. Tak przygotowane składniki mieszamy i schładzamy w lodówce. 

SAŁATKA:

Z 2 pomidorów wykrawamy miąższ, a pozostałą cześć warzywa kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego długie, cienkie paski (tagliatelle) – kończymy, gdy dojdziemy do pestek. Połówkę  sałaty lodowej szatkujemy w paseczki. 1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pomidory, ogórek, sałatę i cebulę mieszamy w misce, a następnie polewamy warzywa 3 łyżkami oliwy. 

KURCZAK:

Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni.  

Sposób podania:

Do miseczki z tortilli wkładamy usmażone mięso, przykrywamy je sałatką, a na niej układamy kolejne kawałki kurczaka. Danie serwujemy z łyżką sosu i listkami świeżej kolendry.

Doradca Smaku
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat