Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16
Gyros z kurczaka to danie, które lubi każdy mięsożerca. Mimo, że danie gyros pochodzi z Grecji, to dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi, zyskało popularność na całym świecie! Jako danie, gyros z kurczaka składa się z cienko krojonych plastrów soczystego mięsa doprawionego wyrazistymi przyprawami. W Grecji jest ono pieczone na rożnie, ale w domu możecie usmażyć je na patelni.
MARYNATA:
Wlewamy do miski olej rzepakowy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku, siekamy je, oprószamy drobno mieloną solą morską i całość rozcieramy końcówką noża. Następnie wrzucamy czosnek do miski. Marynatę doprawiamy 2 łyżkami przyprawy kebab-gyros.
KURCZAK:
1 filet z piersi kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Mięso wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiamy.
SOS:
Do miski wrzucamy kremowy biały ser, jogurt naturalny i mieszamy. Kroimy cytrynę na pół i jedną częścią owocu zakwaszamy sos sokiem. Dodajemy przyprawę chili pieprz cayenne, 2 zmiażdżone, a następnie posiekane ząbki czosnku i posiekaną garść świeżej mięty. Tak przygotowane składniki mieszamy i schładzamy w lodówce.
SAŁATKA:
Z 2 pomidorów wykrawamy miąższ, a pozostałą cześć warzywa kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego długie, cienkie paski (tagliatelle) – kończymy, gdy dojdziemy do pestek. Połówkę sałaty lodowej szatkujemy w paseczki. 1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pomidory, ogórek, sałatę i cebulę mieszamy w misce, a następnie polewamy warzywa 3 łyżkami oliwy.
KURCZAK:
Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni.
Sposób podania:
Do miseczki z tortilli wkładamy usmażone mięso, przykrywamy je sałatką, a na niej układamy kolejne kawałki kurczaka. Danie serwujemy z łyżką sosu i listkami świeżej kolendry.