Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(315)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wszyscy kochamy street food, a gyros z kurczaka to najczęstsza forma przyrządzania kurczaka. Z tym przepisem na gyros, zrobicie najpyszniejszego gyrosa z sosem czosnkowym. Jeśli wolicie, zróbcie tzatziki, będzie bardziej grecko.

Składniki:

pierś z kurczaka
1 filet (200-300 g)
miseczki z tortilli
3 szt.

Marynata:

olej rzepakowy
1/2 szklanki
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki

Sos:

serek kremowy
2 łyżki
jogurt naturalny
4 łyżki
czosnek
2 ząbki
mięta świeża siekana
1 garść
sok z połowy cytryny

Sałatka:

pomidory
2 szt.
ogórek zielony
1 szt.
sałata lodowa
1/2 szt.
cebula czerwona
1 szt.
oliwa
3 łyżki

Do smaku:

Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Dekoracja:

listki kolendry

Porada

Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Gyros z kurczaka z sosem czosnkowym, odc. 16

Gyros z kurczaka to danie, które lubi każdy mięsożerca. Mimo, że danie gyros pochodzi z Grecji, to dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi, zyskało popularność na całym świecie! Jako danie, gyros z kurczaka składa się z cienko krojonych plastrów soczystego mięsa doprawionego wyrazistymi przyprawami. W Grecji jest ono pieczone na rożnie, ale w domu możecie usmażyć je na patelni. 

MARYNATA:

Wlewamy do miski olej rzepakowy, a następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy czeskiej. Rozgniatamy 2 ząbki czosnku, siekamy je, oprószamy drobno mieloną solą morską i całość rozcieramy końcówką noża. Następnie wrzucamy czosnek do miski. Marynatę doprawiamy 2 łyżkami przyprawy kebab-gyros. 

KURCZAK:

1 filet z piersi kurczaka kroimy w poprzek na plasterki. Mięso wkładamy do przygotowanej wcześniej marynaty i odstawiamy. 

SOS:

Do miski wrzucamy kremowy biały ser, jogurt naturalny i mieszamy. Kroimy cytrynę na pół i jedną częścią owocu zakwaszamy sos sokiem. Dodajemy przyprawę chili pieprz cayenne, 2 zmiażdżone, a następnie posiekane ząbki czosnku i posiekaną garść świeżej mięty. Tak przygotowane składniki mieszamy i schładzamy w lodówce. 

SAŁATKA:

Z 2 pomidorów wykrawamy miąższ, a pozostałą cześć warzywa kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego długie, cienkie paski (tagliatelle) – kończymy, gdy dojdziemy do pestek. Połówkę  sałaty lodowej szatkujemy w paseczki. 1 czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pomidory, ogórek, sałatę i cebulę mieszamy w misce, a następnie polewamy warzywa 3 łyżkami oliwy. 

KURCZAK:

Zamarynowanego kurczaka smażymy na suchej, mocno nagrzanej patelni.  

Sposób podania:

Do miseczki z tortilli wkładamy usmażone mięso, przykrywamy je sałatką, a na niej układamy kolejne kawałki kurczaka. Danie serwujemy z łyżką sosu i listkami świeżej kolendry.

Gyros najczęściej podawany jest w zrollowanej tortilli, jednak w tym przepisie sposób podania jest lekko urozmaicony. Gyros z kurczaka przełożony został do miseczek zrobionych z placków tortilli i wraz z sałatką warzywną. Połączenie składników tworzy wyjątkową harmonię smaków i tekstur, które zachwyca podniebienia smakoszy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lenadelrey 04.06.2020 14:15
Uwielbiam Doradcę smaku! Najlepsze przepisy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak