Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
700 g -
woda
300 ml -
drożdże świeże
30 g -
cukier
1 mała łyż. -
sól
szczypta -
czosnek
3 ząbki -
oliwa
2 duże łyż. -
oliwki zielone
garść -
oliwki czarne
garść
Do smaku:
-
oregano
-
rozmaryn
-
sól
Sposób przygotowania
Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się