Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Foccacia z oliwkami - pyszne pieczywo, które może być  dodatkiem do dania głównego lub z którego możecie  zrobić kanapki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 mała łyż.
  • sól

    szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 duże łyż.
  • oliwki zielone

    garść
  • oliwki czarne

    garść

Do smaku:

  • oregano

  • rozmaryn

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:04
Taki chlebek na pewno pysznie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego albo po prostu moczony w oliwie.

Babeczka35

27.01.2019 18:46
Uwielbiam taką przekąskę :)

bietka

24.01.2019 11:15
Muszę kiedyś taką zrobić : )

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 13:50
Pierwszy raz słyszę o takim pieczywie, wygląda bardzo apetycznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat