Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z zielonymi oliwkami

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Foccacia z oliwkami - pyszne pieczywo, które może być  dodatkiem do dania głównego lub z którego możecie  zrobić kanapki.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
woda 300 ml
drożdże świeże 30 g
cukier 1 mała łyż.
sól szczypta
czosnek 3 ząbki
oliwa 2 duże łyż.
oliwki zielone 1 garść

Do smaku:

oregano 1 szczypta
rozmaryn 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z zielonymi oliwkami

Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec około 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 13:04
Taki chlebek na pewno pysznie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego albo po prostu moczony w oliwie.
Babeczka35 27.01.2019 18:46
Uwielbiam taką przekąskę :)
bietka 24.01.2019 11:15
Muszę kiedyś taką zrobić : )
Bożena Matuszczyk 23.01.2019 13:50
Pierwszy raz słyszę o takim pieczywie, wygląda bardzo apetycznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak