Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Foccacia z oliwkami - pyszne pieczywo, które może być  dodatkiem do dania głównego lub z którego możecie  zrobić kanapki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    700 g
  • woda

    300 ml
  • drożdże świeże

    30 g
  • cukier

    1 mała łyż.
  • sól

    szczypta
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    2 duże łyż.
  • oliwki zielone

    garść
  • oliwki czarne

    garść

Do smaku:

  • oregano

  • rozmaryn

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn – letnią wodą zalać drożdże, dodać cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać w nie rozczyn, dodać szczyptę soli i oliwę z oliwek.

Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, oliwki pokroić na plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę. Oliwki razem z czosnkiem, rozmarynem i oregano wymieszać z łyżką oliwy z oliwek.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posmarowaną oliwą blachę do pieczenia, formując palcami okrągły placek. Na cieście zrobić małe zagłębienia, uważając by nie przedziurawić go palcami. W te miejsca wsypać oliwki.
Tak przygotowany placek posypać gruboziarnistą solą. Piec ok. 25 minut do momentu uzyskania złotego koloru.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:04
Taki chlebek na pewno pysznie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego albo po prostu moczony w oliwie.

Babeczka35

27.01.2019 18:46
Uwielbiam taką przekąskę :)

bietka

24.01.2019 11:15
Muszę kiedyś taką zrobić : )

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 13:50
Pierwszy raz słyszę o takim pieczywie, wygląda bardzo apetycznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat