Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Grissini z tapenade z czarnych oliwek, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Grissini z tapenade z czarnych oliwek, to wyrazista w smaku przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Ostatnio stała się bardzo popularna, dlatego koniecznie musicie wiedzieć, jak ją przygotować. Szef Robert Sowa, zdradzi Wam swój przepis.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 250 gramów
drożdże 20 gramów
woda letnia 150 mililitrów
oliwa 15 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
woda zimna 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 gramów
cukier 5 gramów

Tapenada:

oliwki czarne Smak 1/2 słoika
pomidory suszone Smak 5 sztuk
filety anchois 5 sztuk
orzechy włoskie 1/2 garści
orzechy laskowe 1/2 garści
czosnek 2 ząbki
parmezan 50 g
oliwa 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat do smaku

Dodatki:

szynka parmeńska
anchois
pomidory suszone
parmezan

Do dekoracji:

bazylia świeża

Porada

Paluchy nie mogą być za cienkie, ponieważ musi się na nich zmieścić czarnuszka.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grissini z tapenade z czarnych oliwek, odc. 37

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej mąkę, drożdże i wodę. Całość wyrabiamy mikserem (ciasto jest gotowe, gdy przestaje się lepić do dłoni), po czym zostawiamy masę pod ściereczką do wyrośnięcia na 1h.

2. Stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i oprószamy je z każdej strony. Ciasto wałkujemy, a następnie kroimy w paseczki, po czym delikatnie zawijamy, formując paluchy. Grissini przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Do miski wbijamy żółtko, dolewamy wodę i roztrzepujemy całość, po czym smarujemy paluchy, które następnie posypujemy solą morską i czarnuszką. Grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

4. Siekamy anchois, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Na tarce na małych oczkach ścieramy parmezan. Na patelni prażymy orzechy, które przerzucamy do miski, dodajemy do nich anchois, suszone pomidory, czosnek, oliwki i parmezan - całość doprawiamy tymiankiem. Dodajemy do składników oliwę, a następnie blendujemy produkty w naczyniu.

Sposób podania:

Tapenade przekładamy do miseczki. Na talerz nakładamy szynkę parmeńską, anchois, suszone pomidory i parmezan. Tapenade dekorujemy świeżą bazylią. Obok kładziemy grissini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak