odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Grissini z tapenade z czarnych oliwek, odc. 37

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Grissini z tapenade z czarnych oliwek, to wyrazista w smaku przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Ostatnio stała się bardzo popularna, dlatego koniecznie musicie wiedzieć, jak ją przygotować. Szef Robert Sowa, zdradzi Wam swój przepis.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka pszenna

    6 łyżki
  • drożdże suche

    1 łyżka
  • woda letnia

    1 szklanka
  • oliwa

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • woda zimna

    2 łyżki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Tapenada:

  • oliwki czarne Smak

    1/2 słoika
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • filety anchois

    5 sztuk
  • orzechy włoskie

    1/2 garści
  • orzechy laskowe

    1/2 garści
  • czosnek

    2 ząbki
  • parmezan

    50 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku

Dodatki:

  • szynka parmeńska

  • anchois

  • pomidory suszone

  • parmezan

Do dekoracji:

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej mąkę, drożdże i wodę. Całość wyrabiamy mikserem (ciasto jest gotowe, gdy przestaje się lepić do dłoni), po czym zostawiamy masę pod ściereczką do wyrośnięcia na 1h.

2. Stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i oprószamy je z każdej strony. Ciasto wałkujemy, a następnie kroimy w paseczki, po czym delikatnie zawijamy, formując paluchy. Grissini przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. Do miski wbijamy żółtko, dolewamy wodę i roztrzepujemy całość, po czym smarujemy paluchy, które następnie posypujemy solą morską i czarnuszką. Grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

4. Siekamy anchois, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Na tarce na małych oczkach ścieramy parmezan. Na patelni prażymy orzechy, które przerzucamy do miski, dodajemy do nich anchois, suszone pomidory, czosnek, oliwki i parmezan - całość doprawiamy tymiankiem. Dodajemy do składników oliwę, a następnie blendujemy produkty w naczyniu.

Sposób podania:

Tapenade przekładamy do miseczki. Na talerz nakładamy szynkę parmeńską, anchois, suszone pomidory i parmezan. Tapenade dekorujemy świeżą bazylią. Obok kładziemy grissini.

Doradca Smaku
Paluchy nie mogą być za cienkie, ponieważ musi się na nich zmieścić czarnuszka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat