Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Grissini z tapenade z czarnych oliwek, odc. 37
1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej mąkę, drożdże i wodę. Całość wyrabiamy mikserem (ciasto jest gotowe, gdy przestaje się lepić do dłoni), po czym zostawiamy masę pod ściereczką do wyrośnięcia na 1h.
2. Stolnicę posypujemy mąką, kładziemy na niej ciasto i oprószamy je z każdej strony. Ciasto wałkujemy, a następnie kroimy w paseczki, po czym delikatnie zawijamy, formując paluchy. Grissini przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Do miski wbijamy żółtko, dolewamy wodę i roztrzepujemy całość, po czym smarujemy paluchy, które następnie posypujemy solą morską i czarnuszką. Grissini wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
4. Siekamy anchois, suszone pomidory, czosnek i oliwki. Na tarce na małych oczkach ścieramy parmezan. Na patelni prażymy orzechy, które przerzucamy do miski, dodajemy do nich anchois, suszone pomidory, czosnek, oliwki i parmezan - całość doprawiamy tymiankiem. Dodajemy do składników oliwę, a następnie blendujemy produkty w naczyniu.
Sposób podania:
Tapenade przekładamy do miseczki. Na talerz nakładamy szynkę parmeńską, anchois, suszone pomidory i parmezan. Tapenade dekorujemy świeżą bazylią. Obok kładziemy grissini.