Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane kalarepki z soczewicą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

soczewica zielona 100 g
świeży szpinak 100 g
masło 2 łyzki
czosnek 1 zabek
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
kalarepa 1 duża szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane kalarepki z soczewicą

Kalarepy myjemy , osuszamy.

Ścinamy kapelusze i wydrążamy miąsz.

Miąsz kroimy drobno i dusimy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i szpinakiem.
Doprawiamy do smaku.

Soczewicę gotujemy ok. 15 min w lekko osolonej wodzie.

Osączamy i mieszamy z miąższem kalarepki ze szpinakiem.

Kalarepy gotujemy ok. 15 min w lekko osłodzonym wrzątku.

Gdy będą już miękkie, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.

Osuszamy i napełniamy farszem.

Wkładamy do delikatnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy ok. 15-20 min (180 st.).
Ok. 5 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo posypać odrobiną sera żółtego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 30.06.2013 15:55
wygląda wyśmienicie!
Ola1984 30.06.2013 09:05
Bardzo lubię takie ciekawe dania :) Kalarepkę uwielbiam :)
Ewa104 30.06.2013 08:22
Bardzo fajny farsz do tej kalarepki.
gosia561 30.06.2013 02:19
bardzo ciekawe
beniaminek 29.06.2013 22:41
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak