Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fajitas w tortilce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe 0,5 kg
cebula 1 szt.
sok pomarańczowy 0,5 szklanki
oliwa 0,25 szklanki
ocet winny czerwony 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżeczka
pieprz 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,25 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
papryka 1 po szt.
sok z limonki 2 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Fajitas w tortilce

1. Mięso wrzucamy do marynaty, na którą składa się: sok pomarańczowy, oliwa, ocet winny, sok z limonki, czosnek - przeciśnięty, sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany oraz kmin (nie mylić z kminkiem).
2. Odstawiamy zamarynowane mięso na 24h do lodówki (można też robić z kurczaka wówczas marynujemy tylko kilkadziesiąt minut)
3. Papryczkę smażymy wraz z cebulką - bez żadnych przypraw.
4. Na drugiej patelni smażymy mięso
5. Mieszamy razem razem składniki
6. Dodatkowo można zrobić sos BBQ lub inny pomidorowy wymieszać i zawinąć w tortille.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak