Dżem wiśniowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć i wydrylować.Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać.Odstawić na pół godziny.Po tym czasie wiśnie (wraz z sokiem, który puszczą) zagotować, cały czas mieszając.Gotować około 20 minut, co chwilę mieszając.Gotowy, gorący dżem przełożyć do słoiczków, mocno dokręcić.Odwrócić do góry dnem, aby słoik dobrze się zamknął.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 19.01.2016 06:59
nie ma to jak domowy dżem
Ola1young 09.08.2015 14:00
pyszny i zdrowy bo bez konserwantów
Ewelina1991 09.08.2015 10:10
pyszny dżem!!
Wafelek2601 08.08.2015 21:43
Świetny dżem
mirosława4 08.08.2015 19:09
domowy najlepszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat