Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii z wanilią Zewy

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej, ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii, ale ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny.

Składniki:

cukinia żółta 2.5 kilograma
cukier 750 gramów
sok z cytryny 0.25 szklanki
ekstrakt waniliowy 3 łyżki
olejek cytrynowy 1 łyżka
galaretka cytrynowa 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii z wanilią Zewy

Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka.

Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.

Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry.

Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu, a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki (około 15 minut od zagotowania).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak