Dżem z cukinii z wanilią Zewy

Dżem z cukinii z wanilią Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Z pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej, ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii, ale ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    2.5 kilograma
  • cukier

    750 gramów
  • sok z cytryny

    0.25 szklanki
  • ekstrakt waniliowy

    3 łyżki
  • olejek cytrynowy

    1 łyżka
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą, obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do garnka.

Dodać cukier i gotować do miękkości, dodać sok z cytryny, olejek i ekstrakt waniliowy i gotować około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać galaretkę cytrynową i dalej gotować dżem przez 30 minut mieszając i uważając aby dżem się nie przypalił.

Gorący dżem rozdzielić do słoików i zakręcić, odwrócić słoiki dnem do góry.

Potem słoiki przechowywać w chłodnym miejscu, a jeśli dżem ma być na dłużej to zapasteryzować słoiki (około 15 minut od zagotowania).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat