Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z brzoskwini
Dżem brzoskwiniowy - zobacz świetny przepis na ten przysmak. Ważne, aby zrobić go z dojrzałych, słodkich owoców. Dżem brzoskwiniowy możesz zagęścić pektyną lub dodać żelfix (cukier żelujący).
Ile pektyny dodać na kilogram owoców? Zaleca się ok. 15 gramów pektyny na kilogram owoców.
1. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, wypestkować i rozdrobnić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Zasypać cukrem ok. 0,8 kg, przykryć pokrywką i postawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (tym czasie z owoców i cukru zrobi się syrop).
2. Następnie postawić na ogniu doprowadzić do zagotowania, ciągle mieszając, pod koniec dodać pektynę lub żelfix z resztą cukru i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać na ogniu aż do roztopienia cukru. Na koniec gotowania dodać sok z cytryny i pomieszać.
3. Nakładać gorący dżem do słoiczków i nałożyć zakrętki. Można zapasteryzować. Ja nigdy nie pasteryzuję, nakładam gorące i zakręcam, trzyma mi się świetnie.
Jak pasteryzować przetwory - sprawdź 3 sposoby.