Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Drugie śniadanie

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Nasiona chia są cennym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wpływają na poprawę parametrów gospodarki lipidowej – obniżają „zły” cholesterol, a podnoszą ten „dobry”, a co za tym idzie chronią przed rozwojem miażdżycy.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne śniadania znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nasiona chia

    10 g (1 łyżka)
  • mleczko kokosowe

    22 ml (1 i 1/2 łyżki)
  • mleko migdałowe

    87 ml (ok. 1/3 szklanki)
  • daktyle świeże

    38 g (ok. 1 i 1/2 szt.)
  • borówka amerykańska

    78 g (ok. 1/2 szklanki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku umieść oba mleka, nasiona chia, posiekane daktyle i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż pudding zgęstnieje.

2. Przełóż pudding do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce.

Doradca Smaku
* Pudding możesz również przygotować na zimno. Wtedy należy umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać intensywnie trzepaczką. Gotowy pudding należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po godzinie warto ponownie wymieszać wszystkie składniki, aby nasiona nie opadły na dno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat