Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 1 | Drugie śniadanie

Przepis na kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami. Nasiona chia są cennym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu wpływają na poprawę parametrów gospodarki lipidowej – obniżają „zły” cholesterol, a podnoszą ten „dobry”, a co za tym idzie chronią przed rozwojem miażdżycy.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • nasiona chia

    10 g (1 łyżka)
  • mleczko kokosowe

    22 ml (1 i 1/2 łyżki)
  • mleko migdałowe

    87 ml (ok. 1/3 szklanki)
  • daktyle świeże

    38 g (ok. 1 i 1/2 szt.)
  • borówka amerykańska

    78 g (ok. 1/2 szklanki)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drugie śniadanie: Kokosowy pudding chia z daktylami i borówkami

1. W garnku umieść oba mleka, nasiona chia, posiekane daktyle i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż pudding zgęstnieje.

2. Przełóż pudding do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce.

Doradca Smaku
* Pudding możesz również przygotować na zimno. Wtedy należy umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać intensywnie trzepaczką. Gotowy pudding należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po godzinie warto ponownie wymieszać wszystkie składniki, aby nasiona nie opadły na dno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat