Śniadanie: Granola z komosy ryżowej, płatków owsianych i orzechów z jogurtem, borówkami i jagodami goji

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 2 | Śniadanie

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Gotowe granole, choć często kuszą zdjęciem smukłej sylwetki na opakowaniu, zawierają spore ilości cukru w tym głównie syropu glukozowo-fruktozowego. Przygotowując taką mieszankę samodzielnie w domu dokładnie znasz jej skład i możesz kontrolować ilość i rodzaj użytego słodzidła.” 

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne śniadania znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha

    30 g (2 łyżki)
  • płatki owsiane górskie

    20 g (2 łyżki)
  • orzechy włoskie

    16 g (1 łyżka)
  • płatki migdałowe

    5 g (1 łyżeczka)
  • jogurt naturalny 2%

    69 g (3 łyżki)
  • borówka amerykańska

    38 g (ok. 1/3 szklanki)
  • jagody goji

    2 g (2 łyżeczki)
  • miód pszczeli

    6 g (1 łyżeczka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu, a następnie podpraż ją na suchej patelni.

2. Orzechy posiekaj.

3. Komosę, płatki owsiane i orzechy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.

4. Następnie całość przełóż do miski, dodaj miód, wszystko wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

5. Granolę podawaj z jogurtem i owocami.

Doradca Smaku
* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat