Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie: Granola z komosy ryżowej, płatków owsianych i orzechów z jogurtem, borówkami i jagodami goji

5.0
(29)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta dla aktywnych | Dzień 2 | Śniadanie

Przepis na granolę z komosy ryżowej, płatków owsianych i orzechów z jogurtem, borówkami i jagodami goji. Gotowe granole, choć często kuszą zdjęciem smukłej sylwetki na opakowaniu, zawierają spore ilości cukru w tym głównie syropu glukozowo-fruktozowego. Przygotowując taką mieszankę samodzielnie w domu dokładnie znasz jej skład i możesz kontrolować ilość i rodzaj użytego słodzidła.

 

Składniki:

quinoa - komosa ryżowa biała sucha 30 g (2 łyżki)
płatki owsiane górskie 20 g (2 łyżki)
orzechy włoskie 16 g (1 łyżka)
płatki migdałowe 5 g (1 łyżeczka)
jogurt naturalny 2% 69 g (3 łyżki)
borówka amerykańska 38 g (ok. 1/3 szklanki)
jagody goji 2 g (2 łyżeczki)
miód pszczeli 6 g (1 łyżeczka)

Porada

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadanie: Granola z komosy ryżowej, płatków owsianych i orzechów z jogurtem, borówkami i jagodami goji

1. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu, a następnie podpraż ją na suchej patelni.

2. Orzechy posiekaj.

3. Komosę, płatki owsiane i orzechy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.

4. Następnie całość przełóż do miski, dodaj miód, wszystko wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

5. Granolę podawaj z jogurtem i owocami.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak