Doradca Smaku XII: Bananowe racuszki z chia, odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Bananowe racuszki z chia, odc. 10

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na bananowe racuszki wzbogacone nasionami chia. Dodatkiem są świeże owoce i serek z cukrem ze skórki cytryny.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Racuszki:

  • mąka

    3 łyżki
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • maślanka

    1 1/2 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • banan

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Serek:

  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • twaróg półtłusty

    200 gramów

Do smaku:

  • Przyprawa do kawy i deserów klasyczna Prymat

  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

Dekoracja:

  • mięta liście

  • syrop klonowy

  • owoce

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Bananowe racuszki z chia, odc. 10

RACUSZKI:

 Banana obieramy i kroimy na plasterki. Sprawdzamy świeżość jajek w oddzielnej miseczce. Do blendera kielichowego dodajemy banana, jajka, 2 łyżki nasion chia i maślankę. Masę doprawiamy przyprawą do kaw i deserów, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody. Całość blendujemy.

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i smażymy dowolnej wielkości racuszki.

SEREK:

Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym oraz łyżką cukru ze skórką cytryny.

PODANIE:

Świeże figi kroimy na małe cząstki. Ananasa obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Papaję obieramy, usuwamy łyżeczką nasiona i kroimy w kosteczkę. Racuszki układamy na talerzu, na wierzch nakładamy serek oraz pokrojone w cząstki owoce (papaję, melon, ananas, figi). Całość polewamy syropem klonowym, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Owoce: wybierz ulubione lub figi, melona, papaję i ananasa.

Doradca Smaku
Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat