odc. 10 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Bananowe racuszki z chia, odc. 10

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na bananowe racuszki wzbogacone nasionami chia. Dodatkiem są świeże owoce i serek z cukrem ze skórki cytryny.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Racuszki:

  • mąka

    3 łyżki
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • maślanka

    1 1/2 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • banan

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    do smażenia

Serek:

  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • twaróg półtłusty

    200 gramów

Do smaku:

  • Przyprawa do kawy i deserów klasyczna Prymat

  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

Dekoracja:

  • mięta liście

  • syrop klonowy

  • owoce

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

RACUSZKI:

 Banana obieramy i kroimy na plasterki. Sprawdzamy świeżość jajek w oddzielnej miseczce. Do blendera kielichowego dodajemy banana, jajka, 2 łyżki nasion chia i maślankę. Masę doprawiamy przyprawą do kaw i deserów, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody. Całość blendujemy.

Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i smażymy dowolnej wielkości racuszki.

SEREK:

Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym oraz łyżką cukru ze skórką cytryny.

PODANIE:

Świeże figi kroimy na małe cząstki. Ananasa obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Papaję obieramy, usuwamy łyżeczką nasiona i kroimy w kosteczkę. Racuszki układamy na talerzu, na wierzch nakładamy serek oraz pokrojone w cząstki owoce (papaję, melon, ananas, figi). Całość polewamy syropem klonowym, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Owoce: wybierz ulubione lub figi, melona, papaję i ananasa.

Doradca Smaku
Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat