Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Racuszki:
-
mąka
3 łyżki -
nasiona chia
2 łyżki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczki -
maślanka
1 1/2 szklanki -
jaja
2 sztuki -
banan
1 sztuka -
olej rzepakowy
do smażenia
Serek:
-
jogurt naturalny
4 łyżki -
twaróg półtłusty
200 gramów
Do smaku:
-
Przyprawa do kawy i deserów klasyczna Prymat
-
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
Dekoracja:
-
mięta liście
-
syrop klonowy
-
owoce
Sposób przygotowania
RACUSZKI:
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Sprawdzamy świeżość jajek w oddzielnej miseczce. Do blendera kielichowego dodajemy banana, jajka, 2 łyżki nasion chia i maślankę. Masę doprawiamy przyprawą do kaw i deserów, dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, łyżeczkę sody. Całość blendujemy.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego i smażymy dowolnej wielkości racuszki.
SEREK:
Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem, a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym oraz łyżką cukru ze skórką cytryny.
PODANIE:
Świeże figi kroimy na małe cząstki. Ananasa obieramy, wycinamy środki i kroimy w kostkę. Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, a następnie kroimy w ćwiartki. Papaję obieramy, usuwamy łyżeczką nasiona i kroimy w kosteczkę. Racuszki układamy na talerzu, na wierzch nakładamy serek oraz pokrojone w cząstki owoce (papaję, melon, ananas, figi). Całość polewamy syropem klonowym, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami świeżej mięty.
Owoce: wybierz ulubione lub figi, melona, papaję i ananasa.
Jajka wbijamy do oddzielnej miseczki, by sprawdzić ich świeżość.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się