Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadanie: Brzoskwiniowy budyń jaglany

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Śniadanie

Przepis na brzoskwiniowy budyń jaglany. Zdrowsza i bardziej pożywna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Doskonale sprawdzi się, jeśli szukasz zamienników słodyczy. Zadowoli najbardziej wymagających smakoszy :)

 

Składniki:

kasza jaglana 24 g (2 łyżki)
mleko migdałowe 125 ml (ok. 1/2 szklanki)
banan 1 szt. (ok. 110 g)
brzoskwinia 1 szt. (ok. 156 g)
daktyle suszone 2 szt. (ok. 12 g)
orzechy włoskie 3 szt. (ok. 9 g)

Porada

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie. ** Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki. *** Jeśli twój budyń jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadanie: Brzoskwiniowy budyń jaglany

1. W garnku umieść kaszę, posiekane daktyle oraz mleko i gotuj przez 15-20 minut, aż kasza wsiąknie cały płyn.

2. Owoce obierz i pokrój.

3. Zawartość garnka oraz owoce umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładki krem.

4. Budyń przełóż do miseczki i posyp posiekanymi orzechami.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak