Śniadanie: Brzoskwiniowy budyń jaglany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 2 | Śniadanie

Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Zdrowsza i bardziej pożywna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Doskonale sprawdzi się, jeśli szukasz zamienników słodyczy. Zadowoli najbardziej wymagających smakoszy :)”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne śniadania znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    24 g (2 łyżki)
  • mleko migdałowe

    125 ml (ok. 1/2 szklanki)
  • banan

    1 szt. (ok. 110 g)
  • brzoskwinia

    1 szt. (ok. 156 g)
  • daktyle suszone

    2 szt. (ok. 12 g)
  • orzechy włoskie

    3 szt. (ok. 9 g)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku umieść kaszę, posiekane daktyle oraz mleko i gotuj przez 15-20 minut, aż kasza wsiąknie cały płyn.

2. Owoce obierz i pokrój.

3. Zawartość garnka oraz owoce umieść w naczyniu blendera i zmiksuj na gładki krem.

4. Budyń przełóż do miseczki i posyp posiekanymi orzechami.

Doradca Smaku
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie. ** Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki. *** Jeśli twój budyń jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat