Doradca Smaku XII: Pancakes z chia i owocami, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pancakes z chia i owocami, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pancakes z nasionami chia i owocami, idealne na śniadanie, podwieczorek albo deser. U mnie z truskawkami, malinami, borówkami i suszoną żurawiną. Wy dajcie Wasze ulubione albo sezonowe owoce.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    8 łyżek
  • mleko migdałowe

    1 i 1/2 szklanki
  • nasiona chia

    3 łyżki
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt.
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • suszona żurawina

    1 łyżka
  • truskawki

    10 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

  • Kardamon mielony Prymat

  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Do dekoracji:

  • listki mięty

  • maliny świeże

  • borówki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Pancakes z chia i owocami, odc. 15

Około 10 truskawek kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy truskawki. Podsmażamy je krótko, po czym dodajemy 2 gałązki świeżego rozmarynu, łyżkę suszonej żurawiny, łyżeczkę kardamonu i łyżkę miodu. Przyprawiamy szczyptą soli himalajskiej i dokładnie mieszamy.

Do blendera wbijamy 2 jajka, zalewamy 1½ szklanki mleka migdałowego. Dodajemy 8 łyżek mąki, pół łyżeczki sody, 3 łyżki nasion chia oraz 2 łyżeczki cukru z wanilią i miksujemy. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Łyżką nakładamy ciasto, formując placuszki i smażymy, aż zarumienią się z obu stron.

Placuszki wykładamy na ręcznik papierowy lub deskę, aby odsączyć tłuszcz, a następnie wykładamy je na talerz, przykrywamy podgrzanymi truskawkami i polewamy sosem maślano-miodowym z patelni. Danie dekorujemy malinami, borówkami oraz listkami świeżej mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat