Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
8 łyżek -
mleko migdałowe
1 i 1/2 szklanki -
nasiona chia
3 łyżki -
rozmaryn
2 gałązki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
jajko
2 szt. -
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki -
suszona żurawina
1 łyżka -
truskawki
10 szt. -
masło
2 łyżki -
olej rzepakowy do smażenia
Do smaku:
-
Kardamon mielony Prymat
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
-
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Do dekoracji:
-
listki mięty
-
maliny świeże
-
borówki
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Pancakes z chia i owocami, odc. 15
Około 10 truskawek kroimy na ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy truskawki. Podsmażamy je krótko, po czym dodajemy 2 gałązki świeżego rozmarynu, łyżkę suszonej żurawiny, łyżeczkę kardamonu i łyżkę miodu. Przyprawiamy szczyptą soli himalajskiej i dokładnie mieszamy.
Do blendera wbijamy 2 jajka, zalewamy 1½ szklanki mleka migdałowego. Dodajemy 8 łyżek mąki, pół łyżeczki sody, 3 łyżki nasion chia oraz 2 łyżeczki cukru z wanilią i miksujemy. Ciasto ma być nieco gęstsze niż na naleśniki.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Łyżką nakładamy ciasto, formując placuszki i smażymy, aż zarumienią się z obu stron.
Placuszki wykładamy na ręcznik papierowy lub deskę, aby odsączyć tłuszcz, a następnie wykładamy je na talerz, przykrywamy podgrzanymi truskawkami i polewamy sosem maślano-miodowym z patelni. Danie dekorujemy malinami, borówkami oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)