Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Naleśniki na słodko wg Piotra Ogińskiego
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej oraz sól i dokładnie mieszamy żeby nie powstały nam grudki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, który dokładnie rozprowadzamy ręcznikiem papierowym, a następnie wylewamy ok. 50 ml ciasta na środek patelni.
Szybkim okrężnym ruchem rozprowadzamy ciasto i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. Czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki.
Gdy naleśniki są usmażone, łączymy serek z cukrem oraz skórką z pomarańczy. Na środku naleśnika rozprowadzamy 2 łyżki nadzienia, dodajemy kilka borówek oraz malin. Całość zwijamy w rulonik.
Gotowe naleśniki podajemy z resztą nadzienia, owocami oraz posypane cukrem pudrem.