Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Naleśniki:
-
mąka
1 szklanka -
woda niegazowana
0,5-0,75 szklanki -
mleko
1 szklanka -
olej
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Farsz:
-
serek typu islandzkiego
300 gramów -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
skórka z pomarańczy
1/2 sztuki -
borówka amerykańska
50 gramów -
maliny świeże
50 gramów
-
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Naleśniki na słodko wg Piotra Ogińskiego
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej oraz sól i dokładnie mieszamy żeby nie powstały nam grudki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, który dokładnie rozprowadzamy ręcznikiem papierowym, a następnie wylewamy ok. 50 ml ciasta na środek patelni.
Szybkim okrężnym ruchem rozprowadzamy ciasto i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. Czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki.
Gdy naleśniki są usmażone, łączymy serek z cukrem oraz skórką z pomarańczy. Na środku naleśnika rozprowadzamy 2 łyżki nadzienia, dodajemy kilka borówek oraz malin. Całość zwijamy w rulonik.
Gotowe naleśniki podajemy z resztą nadzienia, owocami oraz posypane cukrem pudrem.
Komentarze (2)