Co na obiad: Naleśniki na słodko wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Naleśniki na słodko wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Naleśniki na słodko z dodatkiem borówek amerykańskich i skórki pomarańczowej na pewno przypadną do gustu wszystkim dzieciom. Mogą być też ciekawą alternatywą np. dla piątkowego lunchu lub obiadu. Dobre, cienkie naleśniki mogą być też świetną podstawą do zrobienia wyśmienitych krokietów z mięsem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki:

  • mąka

    1 szklanka
  • woda niegazowana

  • mleko

    1 szklanka
  • olej

    1 łyżka
  • sól morska

Farsz:

  • serek typu islandzkiego

    300 gramów
  • cukier z cynamonem

    2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy

    1/2 sztuki
  • borówka amerykańska

    50 gramów
  • maliny

    50 gramów
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, wodę, olej oraz sól i dokładnie mieszamy żeby nie powstały nam grudki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, który dokładnie rozprowadzamy ręcznikiem papierowym a następnie wylewamy ok. 50 ml ciasta na środek patelni. Szybkim okrężnym ruchem rozprowadzamy ciasto i smażymy ok. 1-2 minuty z każdej strony. Czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie naleśniki. Gdy naleśniki są usmażone, łączymy serek z cukrem oraz skórką z pomarańczy. Na środku naleśnika rozprowadzamy 2 łyżki nadzienia, dodajemy kilka borówek oraz malin, i całość zwijamy w rulonik. Gotowe naleśniki podajemy z resztą nadzienia, owocami oraz posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

22.03.2019 12:14
Po prostu pychota :)

Bożena Matuszczyk

20.03.2019 11:14
Moje wnuki by były ucieszone. Wspaniałe, pyszne i kuszące naleśniki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat