Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Falafel warzywny z sosem tahini

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zdrowa, warzywna przekąska - falafel z ciecierzycy, soczewicy oraz awokado z dodatkiem aromatycznego sosu tahini. Pyszny z chlebkami pita lub kromkami świeżej bagietki.

Składniki:

Na falafel:

ciecierzyca ugotowana 150 gramów
ugotowana soczewica 100 gramów
awokado 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
nasiona chia 10 gramów
natka kolendry 5 gramów
tahini pasta sezamowa 2 łyżki
sól 1 szczypta
chili 1 szczypta
miód 1 łyżeczka

Na sos:

tahini pasta sezamowa 2 łyżki
woda 2 łyżki
miód 1 łyżka
papryczka chilli posiekana
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Falafel warzywny z sosem tahini

Delikatnie zblenduj wszystkie składniki, pozostawiając grudki. Uformuj kulki z masy.  Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Falafele możesz podawać na chlebkach pita – posmaruj je sosem, nałóż falafele i udekoruj chili i szczypiorkiem.

 

Przepis powstał przy współpracy z marką Philips

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak