Falafel warzywny z sosem tahini

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Zdrowa, warzywna przekąska - falafel z ciecierzycy, soczewicy oraz awokado z dodatkiem aromatycznego sosu tahini. Pyszny z chlebkami pita lub kromkami świeżej bagietki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na falafel:

  • ciecierzyca ugotowana

    150 gramów
  • ugotowana soczewica

    100 gramów
  • awokado

    1/2 sztuki
  • czerwona cebula

    1/2 sztuki
  • nasiona chia

    10 gramów
  • natka kolendry

    5 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • chili

    1 szczypta
  • miód

    1 łyżeczka

Na sos:

  • tahini pasta sezamowa

    2 łyżki
  • woda

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżka
  • papryczka chilli

    posiekana
  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Delikatnie zblenduj wszystkie składniki, pozostawiając grudki. Uformuj kulki z masy.  Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Falafele możesz podawać na chlebkach pita – posmaruj je sosem, nałóż falafele i udekoruj chili i szczypiorkiem.

 

Przepis od Philips

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat