odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Dorsz z pomidorami i szpinakiem, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Filet z dorsza z pomidorami i szpinakiem - danie dla tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę, ale także dla tych, którzy kochają dobrą kuchnię!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    400-500 gramów
  • szpinak świeży

    100 gramów
  • cebula

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • orzeszki pinii

    1 łyżka
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • sos rybny

    2 łyżki

Do smaku:

  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Do dekoracji:

  • cytryna

    1-2 ćwiartki
  • świeże listki bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

Do miski wlewamy pół szklanki oleju rzepakowego. 1 ząbek czosnku rozgniatamy, siekamy, a następnie rozcieramy końcówką noża i przekładamy do miski. Dolewamy sos rybny i doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

RYBA:

Do marynaty wkładamy naszą rybę i odstawiamy na min. 15-30 minut, aby przeszła smakami marynaty. Po tym czasie pieczemy rybę polaną marynatą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

WARZYWA:

Na suchej patelni prażymy łyżkę orzeszków pinii.

Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Cebule białą, czerwoną i żółta paprykę kroimy na większe kawałki. Z pomidora wykrawamy środki, a następnie także kroimy połówki na większe części. Na 3 łyżkach masła klarowanego przesmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy paprykę. Warzywa doprawiamy chili pieprzem cayenne. Kolejno dodajemy pokrojonego pomidora, dużą garść młodych liści szpinaku, świeżo tartą gałkę muszkatołową i wszystko doprawiamy odrobiną soli morskiej.  Na koniec dodajemy łyżkę prażonych orzeszków pinii, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut, żeby smaki się połączyły.

PODANIE:

Warzywa wykładamy na talerz, obok układamy rybę. Danie serwujemy z ćwiartką cytryny oraz listkami bazylii.

 

Doradca Smaku
Cytrynę przed podaniem rolujemy, aby soki się wycisnęły, wówczas łatwiej będzie skropić rybę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MariettaEs 14.04.2020 20:09
Nie mam pojęcia, jak można nazwać daniem fit, rybę przygotowaną z użyciem pół szklanki oleju z warzywami na które składa się 100g szpinaku, 1 cebula i pół papryki usmażone na 3 wielkich łyżkach masła klarowanego... kompozycja może i smaczna, ale z pewnością nie fit!
Sylwiar71 13.04.2020 20:24
Witam serdecznie widząc to danie specjalne się zapisałam. Jestem ciekawa nowych przepisów.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat