Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
polędwica z dorsza
400-500 gramów -
szpinak świeży
100 gramów -
cebula
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
papryka żółta
1/2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
orzeszki pinii
1 łyżka -
pomidor malinowy bez skóry
1 sztuka -
masło klarowane
3 łyżki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki -
sos rybny
2 łyżki
Do smaku:
-
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat
-
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
cytryna
1-2 ćwiartki -
bazylia świeża
Sposób przygotowania
MARYNATA:
Do miski wlewamy pół szklanki oleju rzepakowego. 1 ząbek czosnku rozgniatamy, siekamy, a następnie rozcieramy końcówką noża i przekładamy do miski. Dolewamy sos rybny i doprawiamy przyprawą do ryb z nutą cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
RYBA:
Do marynaty wkładamy naszą rybę i odstawiamy na min. 15-30 minut, aby przeszła smakami marynaty. Po tym czasie pieczemy rybę polaną marynatą na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
WARZYWA:
Na suchej patelni prażymy łyżkę orzeszków pinii.
Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Cebule białą, czerwoną i żółta paprykę kroimy na większe kawałki. Z pomidora wykrawamy środki, a następnie także kroimy połówki na większe części. Na 3 łyżkach masła klarowanego przesmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy paprykę. Warzywa doprawiamy chili pieprzem cayenne. Kolejno dodajemy pokrojonego pomidora, dużą garść młodych liści szpinaku, świeżo tartą gałkę muszkatołową i wszystko doprawiamy odrobiną soli morskiej. Na koniec dodajemy łyżkę prażonych orzeszków pinii, mieszamy i smażymy jeszcze przez parę minut, żeby smaki się połączyły.
PODANIE:
Warzywa wykładamy na talerz, obok układamy rybę. Danie serwujemy z ćwiartką cytryny oraz listkami bazylii.
Cytrynę przed podaniem rolujemy, aby soki się wycisnęły, wówczas łatwiej będzie skropić rybę.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się