odc. 44 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    300 g
  • sok z grejpfrutów czerwonych

    200 ml
  • grejpfrut zielony

    1 szt.
  • bulwa słonecznika

    4 szt.
  • szalotka

    1 szt.
  • wino białe wytrawne

    70 ml
  • olej

    20 ml
  • cukier

    20 g
  • masło

    50 g
  • koperek suszony

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym foto
Przygotować wszystkie składniki. Bulwę słonecznika obieramy i kroimy w ćwiartki a następnie w drobne plastry. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy na nim bulwę słonecznika. Dosypujemy pieprz kolorowy, koperek suszony, sól i dolewamy trochę wody.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym foto
W garnku wlewamy trochę oleju rozgrzewamy i wsypujemy posiekaną szalotkę, dolewamy białe wino. Następnie do garnka wlewamy sok z grejpfrutów czerwonych i na ogniu odparowujemy sok.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym foto
Zielony grejpfrut obieramy, jedną połowę kroimy w „księżyce”, drugą w kostkę. Pokrojonego w kostkę zielonego grapefruita wkładamy do garnka z szalotką i sokiem. Dodajemy dwie szczypty cukru, a następnie wszystko blendujemy przez chwilę.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym foto
Filet z ryby solimy solą i smażymy na drugiej patelni na maśle. Na talerzu układamy usmażoną bulwę ze słonecznika, rybę i polewamy sosem grejpfrutowym.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 44: Filet z dorsza w sosie grejpfrutowym foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat