odc. 26 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kurczak Tandoori, odc. 26

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kurczak Tandoori to wyjątkowy sposób przygotowania tego popularnego mięsa. Zamarynowany w jogurcie, przecierze pomidorowym, czosnku i przyprawie garam masala to prawdziwa kwintesencja indyjskich smaków.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata:

  • gęsty jogurt naturalny

    1/2 szklanki
  • przecier pomidorowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • sok z 1/3 cytryny

  • udziec z kurczaka

    4 szt.
  • olej rzepakowy do smażenia

    3 łyżki

Sałatka:

  • ogórek zielony

    1 szt.
  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • sok z 1/3 limonki

  • kolendra

    1 pęczek
  • oliwa

    4-5 łyżek
  • sól morska

    1 szczypta

Do podania:

  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • chleb naan

    1 szt.

Do smaku:

  • przyprawa garam masala

  • papryka słodka mielona

  • pieprz zielony ziarnisty

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łączymy jogurt, przecier, olej i garam masala. Następnie dodajemy starty czosnek, sok z cytryny, drobno siekaną natkę pietruszki i przyprawiamy papryką słodką. Mięso marynujemy minimum godzinę. Kurczaki krótko podsmażamy (3-4 minuty) i pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.

Z ogórka przygotowujemy tagliatelle, cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sok z limonki oraz poszatkowaną kolendrę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i zmiażdżonym w moździerzu pieprzem zielonym. Mieszamy.

Niewielka ilością oleju smarujemy patelnią i podsmażamy na złocisty kolor chlebki naan.

Podanie: 

Na talerz nakładamy kawałki kurczaka, oblewamy sosem. Do tego podajemy w miseczce sałatkę. Chlebek kroimy i układamy między kawałkami kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat