Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Marynata:
-
gęsty jogurt naturalny
1/2 szklanki -
przecier pomidorowy
1 łyżka -
olej rzepakowy
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
natka pietruszki
1/2 pęczka -
sok z 1/3 cytryny
-
udziec z kurczaka
4 szt. -
olej rzepakowy do smażenia
3 łyżki
Sałatka:
-
ogórek zielony
1 szt. -
cebula czerwona
1/2 szt. -
sok z 1/3 limonki
-
kolendra
1 pęczek -
oliwa
4-5 łyżek -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Do podania:
-
olej rzepakowy
1 łyżka -
chleb naan
1 szt.
Do smaku:
-
Przyprawa garam masala orientalna Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Pieprz zielony ziarnisty Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sposób przygotowania
Łączymy jogurt, przecier, olej i garam masala. Następnie dodajemy starty czosnek, sok z cytryny, drobno siekaną natkę pietruszki i przyprawiamy papryką słodką. Mięso marynujemy minimum godzinę. Kurczaki krótko podsmażamy (3-4 minuty) i pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.
Z ogórka przygotowujemy tagliatelle, cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sok z limonki oraz poszatkowaną kolendrę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i zmiażdżonym w moździerzu pieprzem zielonym. Mieszamy.
Niewielka ilością oleju smarujemy patelnią i podsmażamy na złocisty kolor chlebki naan.
Podanie:
Na talerz nakładamy kawałki kurczaka, oblewamy sosem. Do tego podajemy w miseczce sałatkę. Chlebek kroimy i układamy między kawałkami kurczaka.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się