Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kurczak Tandoori, odc. 26
Łączymy jogurt, przecier, olej i garam masala. Następnie dodajemy starty czosnek, sok z cytryny, drobno siekaną natkę pietruszki i przyprawiamy papryką słodką. Mięso marynujemy minimum godzinę. Kurczaki krótko podsmażamy (3-4 minuty) i pieczemy w 180°C przez 40-45 minut.
Z ogórka przygotowujemy tagliatelle, cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sok z limonki oraz poszatkowaną kolendrę. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i zmiażdżonym w moździerzu pieprzem zielonym. Mieszamy.
Niewielka ilością oleju smarujemy patelnią i podsmażamy na złocisty kolor chlebki naan.
Podanie:
Na talerz nakładamy kawałki kurczaka, oblewamy sosem. Do tego podajemy w miseczce sałatkę. Chlebek kroimy i układamy między kawałkami kurczaka.