Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z brokuła

5.0
(285)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Znudziły Ci się klasyczne kotlety drobiowe i schabowe? Przygotuj kotlety z brokułów. Są puszyste wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Pyszne wege danie!

Składniki:

brokuł 1 sztuka
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
płatki owsiane 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mozzarella 60 gramów
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z brokuła

Jak przygotować kotlety z brokułów? Nic bardziej łatwego. Kilka prostych składników - obok brokułów to mozzarella, jajko, cebula. Do tego przyprawy - pieprz i sól muszą znaleźć się tutaj obowiązkowo. Gotową masę, opanierowaną w bułce tartej możesz smażyć na patelni lub zapiekać w piekarniku. Z czym podawać kotlety z brokułów? Sos czosnkowy sprawdzi się tutaj doskonale, a dodatkowo wzmocni smak tego dania.

Danie polecane jest wegetarianom. Ale nawet jeśli w Twojej diecie jest mięso, możesz przygotować kotlety z brokułów jako alternatywę i urozmaicenie swojej diety. 

Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie al dente (około 7 minut). Po ugotowaniu, odcedzamy na sitku i rozgniatamy je widelcem.

Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy rozgnieciony przez prasek czosnek.

Do miski dodajemy rozgniecionego brokuła, cebulę z czosnkiem, jajko, starty na tarce ser, bułkę tartą, płatki owsiane i doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość dużo). Wszystko razem mieszamy.

Formujemy kotlety (jeśli chcemy możemy obtoczyć w bułce tartej) i smażymy na oleju z każdej strony.

Polecam też zupę brokułową ze śmietaną. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 05.08.2023 15:49
Czy te kotleciki można przygotować wcześniej i usmażyć je przed samym podaniem? Nic im się nie stanie jak poczekają sobie w lodówce jakiś czas?
Doradca Smaku 07.08.2023 13:12
Oczywiście, możesz je przygotować kilka godzin wcześniej, a następnie włożyć do lodówki.
Dorota 14.01.2023 11:58
Mozzarella- ser żółty tarty czy taka biala kulka ?
Doradca Smaku 16.01.2023 09:35
Ser mozzarella to taka biała kulka. Zwykle ma ok 125 gramów, więc do przepisu stosujemy połówkę. W sklepach można też znaleźć już starty ser mozzarella :)
Ewa 10.01.2023 10:43
A mozzarella w którym momencie dodajemy???
Doradca Smaku 11.01.2023 09:07
Razem z brokułem, cebulą i czosnkiem :)
Róża1 05.10.2013 09:59
wspaniałe kotleciki:-)
Megg 02.10.2013 13:40
fajne kotleciki
jasiek 02.10.2013 12:42
ciekawy kotlecik
Ewa104 02.10.2013 12:28
Jak z brokuła,to z pewnością już je lubię.
everay 02.10.2013 12:26
fajny pomysł na kotleciki:)
Marta1986 02.10.2013 11:42
bardzo smaczne
lara 02.10.2013 11:34
ciekawa propozycja
Barbara13 02.10.2013 09:51
Bardzo ciekawy przepis
Mysiunia 02.10.2013 09:42
rewelacyjne!
Ola1984 02.10.2013 09:35
Tak, tak i jeszcze raz tak dla kotlecików warzywnych. Świetna propozycja na lekki i szybki obiad.
Aleksandra/Olcia 02.10.2013 09:14
super wygladaja
sylwia_mc 02.10.2013 09:11
nie przepadam za brokułami ale na Twoje ktleciki chętnie bym się skusiła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak