odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pieczony kurczak po indyjsku, odc. 29

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciekawy przepis na domowe gotowanie. Pieczony kurczak po indyjsku będzie fajną alternatywą na rodzinny obiad. Pamiętajcie o przyprawie Garam Masala!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuszka kurczaka

    1 i ½ - 2 kg

Marynata:

  • olej rzepakowy

    ½ szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • sos worcestershire

    2 łyżeczki

Pieczenie:

  • imbir świeży

    1 kawałek (ok. 4 cm)
  • liść kafiru

    5 - 10 liści
  • trawa cytrynowa

    2 łodygi
  • cebula czosnkowa

    2 szt.
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

Sos:

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czerwona cebula

    ½ szt.
  • biała cebula

    ½ szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • płatki migdałowe

    ½ szklanki
  • pomidory pelati

    4 łyżki
  • rosół drobiowy

    ½ szklanki
  • mleko kokosowe

    200 ml

Do smaku:

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Kurkuma mielona Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

Dekoracji:

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

Pół szklanki oleju rzepakowego dokładnie mieszamy z musztardą sarepską. Dodajemy przecier pomidorowy, sos worcester oraz przyprawę orientalną garam masala. Ząbek czosnku siekamy, posypujemy solą himalajską i rozcieramy końcówką noża, a następnie dodajemy do marynaty i raz jeszcze mieszamy. 

KURCZAK:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Imbir obieramy, kroimy w plastry i wykładamy nim blachę do pieczenia. Miażdżymy trawę cytrynową, uderzając w nią końcówką noża i dodajemy ją do imbiru wraz z suszonymi liśćmi kafiru. Całość skrapiamy olejem rzepakowym. 

Z tuszki odkrawamy lotki, szyję i nadmiar skóry, aby nie spaliły się podczas pieczenia. Tak przygotowaną tuszkę układamy na plastrach imbiru i reszcie orientalnych dodatków, następnie smarujemy marynatą i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

SOS:

Ząbki czosnku kroimy w plastry. Pół czerwonej i pół białej cebuli kroimy w kostkę. Warzywa smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy płatki migdałów i całość zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy chwilę, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pomidory pelati z puszki. Sos przyprawiamy mieloną kurkumą oraz mieloną solą himalajską. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Podanie:

Kurczaka wykładamy na talerz razem z imbirem i reszta dodatków z pieczenia. Oblewamy dookoła sosem i posypujemy garścią świeżej kolendry.

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę. 

Pęczek włoszczyzny, 2 udka, 2 skrzydełka, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

Doradca Smaku
Krojenie kurczaka „na motyla/żabę”. Aby kurczak upiekł się równomiernie, „spłaszczamy go”, wykrawając z niego kręgosłup. Kurczaka układamy na desce piersiami do dołu i przecinamy wzdłuż grzbietu z obu stron kręgosłupa. Odwracamy tuszkę piersiami do góry, wykrawamy kręgosłup i uderzamy/naciskamy, aby połamać kości między piersiami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat