Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane

4.9
(167)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kotlety z gotowanych ziemniaków, to jedno z moich ulubionych dań w duchu zero waste. Jeśli nie wiecie co zrobić z ziemniakami, które zostaną Wam po obiedzie, koniecznie sprawdźcie ten przepis! Już nigdy nie wyrzucicie resztek ziemniaków!

Składniki:

ziemniaki
1 kilogram
cebula
1 sztuka
jajko
1 sztuka
mąka ziemniaczana
3 łyżki
mąka pszenna
3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane

  • Sprawdzony przepis na kotlety ziemniaczane
  • Przepis w duchu zero waste
  • Super pomysł na obiad bez mięsa

 

Czasem zostają Wam ziemniaki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Nie wyrzucajcie ich! Przygotujcie kotlety ziemniaczane! To doskonały pomysł na bezmięsne danie, które jednocześnie przyczynia się do ograniczenia marnowania żywności! 

Tak przygotowane kotlety z gotowanych ziemniaków świetnie smakują podane z lekką sałatką i ulubionym sosem. Super sprawdzi się tutaj delikatnie pikantny sos tzatziki lub domowy sos czosnkowy.

Kroki postępowania

1

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę lub dokładnie stłuc. Wystudzić.

Krok 1 - Kotlety ziemniaczane foto
2

Przełożyć ziemniaki do dużej, szerokiej miski lub na stolnicę. Dodać jajko, startą na tarce cebulę, mąkę, pieprz oraz sól.

Krok 2 - Kotlety ziemniaczane foto
3
Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Krok 3 - Kotlety ziemniaczane foto
4
Formować kotlety. Smażyć na rumiano w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Podawać np. z sosem pieczarkowym.
Krok 4 - Kotlety ziemniaczane foto
5

Smacznego! :)

Krok 5 - Kotlety ziemniaczane foto

Kotlety ziemniaczane to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Zainspirujcie się tymi przepisami: kotlety ziemniaczane z pieczarkami, kotlety z brokuła i ziemniaków, kotlety ziemniaczane z boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zejman 28.07.2024 14:54
Proszę spróbować dodać zamiast bułki tartej jedną bułkę kajzerkę namoczoną w mleku a kotleciki panierować najpierw w jajku roztrzepanym lekiem nastepnie mące potem w jajku i na końcu w bułce tartej smażyć na maśle klarowanym.
krokus 09.02.2014 23:39
nigdy nie jadłam takich , muszę w końcu zrobić
pierniczkowo 09.12.2013 10:54
też takie robię, są pyszne :)
migotka28 05.11.2013 23:33
fajne kotleciki
fotoviderek 01.11.2013 08:19
Takie lubię :)
Janina 30.10.2013 19:54
Bardzo lubię takie kotlety;)
Ania321 30.10.2013 18:00
@Aleksandra/Olcia - spróbuję następnym razem z panierką :)
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 17:46
zrób kiedyś w panierce z bułki tartej...pycha
sanielcia 30.10.2013 17:44
dawno nie jadłam, super są
IwonaDD 30.10.2013 17:44
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak