Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Wege kotlety z pastą z awokado, odc. 12
Polej awokado sokiem z cytryny, na długo zachowa ono swój kolor.
Jeśli nie masz boczniaków, możesz zastąpić je pieczarkami.
Tak przygotowane kotleciki świetnie sprawdzą się także w wegeburgerach.
Sposób przygotowania wege kotletów:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy mus.
Mus:
1. Czosnek oraz papryczkę chilli kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ i drobno go kroimy. Siekamy kolendrę. Cytrynę rolujemy ręką, a następnie przekrawamy na pół. Wyciskamy sok i polewamy nim awokado.
2. W misce łączymy czosnek, papryczkę chili, cebulę, awokado i kolendrę oraz kilka kropli oliwy. Dodajemy serek homogenizowany, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy składniki musu. Tak przygotowany kremowy mus z awokado schładzamy w lodówce.
Kotlety:
1. Gdy mus się chłodzi, przygotowujemy kotlety wege. Czosnek rozgniatamy płaską częścią noża i drobno siekamy. Cebulę oraz boczniaki kroimy w małą kostkę. Na grubych oczkach tarki trzemy ser mozzarella.
2. W misce łączymy czosnek, cebulę, boczniaki oraz utarty ser oraz ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną. Wsypujemy szczypiorek liofilizowany, wbijamy jajko i mieszamy składniki.
3. Do masy na kotlety dodajemy połowę bułki tartej, a pozostałą jej część przesypujemy do głębokiego talerza i pozostawiamy do oprószenia kotletów przed smażeniem.
4. Wsypujemy mąkę oraz pieprz ziołowy i bardzo dokładnie mieszamy masę na kotlety.
5. Nawilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
6. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy kotlety. Smażymy do momentu, aż będą złociste i przekładamy na drugą stronę.
Sposób podania:
Kotlety wege podajemy z musem z awokado. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.