Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kasza jaglana
1 szklanka -
czosnek
1 ząbek -
cebula biała
1/2 sztuki -
boczniaki
3 sztuki -
mozzarella w bloku
150 g -
Szczypiorek liofilizowany Prymat
5 łyżeczek -
jajka duże
2 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
6 łyżek -
mąka razowa
1 łyżka -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka -
olej
3 łyżki
Mus:
-
czosnek
1 sztuka -
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
awokado
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1/2 sztuki -
świeża kolendra
1/2 pęczka -
sok z połowy cytryny
-
serek homogenizowany naturalny
1 opakowanie
Do smaku:
-
Sól himalajska Prymat w młynku
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
natka pietruszki
kilka listków
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Wege kotlety z pastą z awokado, odc. 12
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy mus.
Mus:
1. Czosnek oraz papryczkę chilli kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ i drobno go kroimy. Siekamy kolendrę. Cytrynę rolujemy ręką, a następnie przekrawamy na pół. Wyciskamy sok i polewamy nim awokado.
2. W misce łączymy czosnek, papryczkę chili, cebulę, awokado i kolendrę oraz kilka kropli oliwy. Dodajemy serek homogenizowany, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy składniki musu. Tak przygotowany kremowy mus z awokado schładzamy w lodówce.
Kotlety:
1. Gdy mus się chłodzi, przygotowujemy kotlety wege. Czosnek rozgniatamy płaską częścią noża i drobno siekamy. Cebulę oraz boczniaki kroimy w małą kostkę. Na grubych oczkach tarki trzemy ser mozzarella.
2. W misce łączymy czosnek, cebulę, boczniaki oraz utarty ser oraz ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną. Wsypujemy szczypiorek liofilizowany, wbijamy jajko i mieszamy składniki.
3. Do masy na kotlety dodajemy połowę bułki tartej, a pozostałą jej część przesypujemy do głębokiego talerza i pozostawiamy do oprószenia kotletów przed smażeniem.
4. Wsypujemy mąkę oraz pieprz ziołowy i bardzo dokładnie mieszamy masę na kotlety.
5. Nawilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
6. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy kotlety. Smażymy do momentu, aż będą złociste i przekładamy na drugą stronę.
Sposób podania:
Kotlety wege podajemy z musem z awokado. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.
1. Dzięki temu, że polejemy awokado sokiem z cytryny, na długo zachowa ono swój kolor. 2. Jeśli nie mamy boczniaków, możemy zastąpić je pieczarkami. 3. Tak przygotowane kotleciki świetnie sprawdzą się także w wegeburgerach.![]()
Komentarze (0)