odc. 12 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Wege kotlety z pastą z awokado, odc. 12

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla popularnych mielonych. Te z przepisu Dorady Smaku są bardzo apetyczne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu! Sprawdźcie sami!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kasza jaglana

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • boczniaki

    3 sztuki
  • mozzarella w bloku

    150 g
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    5 łyżeczek
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    6 łyżek
  • mąka razowa

    1 łyżka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki

Mus:

  • czosnek

    1 sztuka
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • awokado

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • świeża kolendra

    1/2 pęczka
  • sok z połowy cytryny

  • serek homogenizowany naturalny

    1 opakowanie

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

 

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy mus.

Mus:

1. Czosnek oraz papryczkę chilli kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ i drobno go kroimy. Siekamy kolendrę. Cytrynę rolujemy ręką, a następnie przekrawamy na pół. Wyciskamy sok i polewamy nim awokado.

2. W misce łączymy czosnek, papryczkę chili, cebulę, awokado i kolendrę oraz kilka kropli oliwy. Dodajemy serek homogenizowany, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy składniki musu. Tak przygotowany kremowy mus z awokado schładzamy w lodówce.

 

Kotlety:

1. Gdy mus się chłodzi, przygotowujemy kotlety wege. Czosnek rozgniatamy płaską częścią noża i drobno siekamy. Cebulę oraz boczniaki kroimy w małą kostkę. Na grubych oczkach tarki trzemy ser mozzarella.

2. W misce łączymy czosnek, cebulę, boczniaki oraz utarty ser oraz ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną. Wsypujemy szczypiorek liofilizowany, wbijamy jajko i mieszamy składniki.

3. Do masy na kotlety dodajemy połowę bułki tartej, a pozostałą jej część przesypujemy do głębokiego talerza i pozostawiamy do oprószenia kotletów przed smażeniem.

4. Wsypujemy mąkę oraz pieprz ziołowy i bardzo dokładnie mieszamy masę na kotlety.

5. Nawilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.

6. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy kotlety. Smażymy do momentu, aż będą złociste i przekładamy na drugą stronę.

 

Sposób podania:

Kotlety wege podajemy z musem z awokado. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

 

Doradca Smaku
1. Dzięki temu, że polejemy awokado sokiem z cytryny, na długo zachowa ono swój kolor. 2. Jeśli nie mamy boczniaków, możemy zastąpić je pieczarkami. 3. Tak przygotowane kotleciki świetnie sprawdzą się także w wegeburgerach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat