Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Wege kotlety z pastą z awokado, odc. 12

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(98)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla popularnych mielonych. Te z przepisu Dorady Smaku są bardzo apetyczne, a do tego banalnie proste w przygotowaniu! Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
cebula biała 0,5 sztuki
boczniaki 3 sztuki
mozzarella w bloku 150 gramów
Szczypiorek liofilizowany Prymat 5 łyżeczek
jajka duże 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
mąka razowa 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki

Mus:

czosnek 1 sztuka
czerwona papryczka chili 0,5 sztuki
awokado 0,5 sztuki
cebula czerwona 0,5 sztuki
świeża kolendra 0,5 pęczka
sok z połowy cytryny
serek homogenizowany naturalny 1 opakowanie

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

natka pietruszki kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Wege kotlety z pastą z awokado, odc. 12

Polej awokado sokiem z cytryny, na długo zachowa ono swój kolor.

Jeśli nie masz boczniaków, możesz zastąpić je pieczarkami.

Tak przygotowane kotleciki świetnie sprawdzą się także w wegeburgerach.

Sposób przygotowania wege kotletów:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy mus.

Mus:

1. Czosnek oraz papryczkę chilli kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ i drobno go kroimy. Siekamy kolendrę. Cytrynę rolujemy ręką, a następnie przekrawamy na pół. Wyciskamy sok i polewamy nim awokado.

2. W misce łączymy czosnek, papryczkę chili, cebulę, awokado i kolendrę oraz kilka kropli oliwy. Dodajemy serek homogenizowany, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie dokładnie mieszamy składniki musu. Tak przygotowany kremowy mus z awokado schładzamy w lodówce.

Kotlety:

1. Gdy mus się chłodzi, przygotowujemy kotlety wege. Czosnek rozgniatamy płaską częścią noża i drobno siekamy. Cebulę oraz boczniaki kroimy w małą kostkę. Na grubych oczkach tarki trzemy ser mozzarella.

2. W misce łączymy czosnek, cebulę, boczniaki oraz utarty ser oraz ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną. Wsypujemy szczypiorek liofilizowany, wbijamy jajko i mieszamy składniki.

3. Do masy na kotlety dodajemy połowę bułki tartej, a pozostałą jej część przesypujemy do głębokiego talerza i pozostawiamy do oprószenia kotletów przed smażeniem.

4. Wsypujemy mąkę oraz pieprz ziołowy i bardzo dokładnie mieszamy masę na kotlety.

5. Nawilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.

6. Na patelni z rozgrzanym olejem układamy kotlety. Smażymy do momentu, aż będą złociste i przekładamy na drugą stronę.

Sposób podania:

Kotlety wege podajemy z musem z awokado. Danie dekorujemy świeżą pietruszką.

 

Wypróbuj też pyszną wiosenną sałatkę z rzodkiewką i kiełkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak