Co na obiad: Falafel w chlebku pita wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Falafel w chlebku pita wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Tradycyjne, wegetariańskie danie kuchni bliskowschodniej w wykonaniu Piotra Ogińskiego. W przepisie zobaczycie jak zrobić nie tylko falafel, ale także chlebek pita oraz raita, czyli dip na bazie ogórków z przyprawami. Sprawdźcie także wegetariański przepis na: Jaglane kotlety z brokułami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Chlebek pita:

  • woda ciepła

    150 ml
  • drożdże suche

    1 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    200 g
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • czarnuszka

    1 łyżeczka
  • sól himalajska

Falafel:

  • sucha ciecierzyca

    400 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • kmin rzymski

    2 łyżeczki
  • kolendra

    1 łyżeczka
  • czarnuszka

    1 łyżeczka
  • biała cebula

    1 szt.
  • papryczka chili

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    3 g
  • sól himalajska

  • olej do smażenia

Raita:

  • ogórek

    1 szt.
  • mięta

    5 g
  • jogurt naturalny

    150 g
  • sok z limonki

  • kolendra

    1/3 łyżeczki
  • kmin rzymski

    1/2 łyżeczki
  • sól himalajska

Dodatki:

  • smażony bakłażan

    3 plastry
  • pomidor

    3 plastry
  • czerwona cebula

    1/3 szt.
  • mięta

    3 g
  • granat

    2 łyżeczki
  • marynowana rzepa

    3 kawałki
  • marynowana cebulka perłowa

    4 - 5 szt.
  • marynowane papryczki pepperoni

    2 szt.
  • limonka

    2 plastry
  • chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki wlewamy wodę, dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę oraz jogurt grecki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

Do namoczonej ciecierzycy dodajemy proszek do pieczenia, cebulę, świeżą kolendrę, chili, czosnek z imbirem oraz przyprawy i całość dokładnie blendujemy. Masa po ściśnięciu powinna się trzymać razem i łatwo formować, jeżeli jest zbyt wodnista dodajemy trochę mąki, aż do uzyskania tego efektu. Z gotowej masy formujemy kotleciki o wielkości ok. 4 cm i grubości ok. 2 cm.

Umyty ogórek przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy środek, kroimy w centymetrowe paski i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną miętę, sok z limonki, kolendrę, kmin rzymski, sól oraz jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15 minut w lodówce.

Falafele smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180°C przez ok. 2 minuty z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.

50 g ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm, posypujemy i dokładnie wbijamy w nie czarnuszkę i pieczemy na rozgrzanej suchej patelni przez minutę z każdej strony. Chlebek pita przekrajamy na pół, faszerujemy falafelem, raitą oraz resztą dodatków.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat