Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy kisiel wiśniowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Poznaj sprawdzone, domowe sposoby jak zrobić kisiel wiśniowy ze świeżych lub mrożonych owoców. 

Składniki:

wiśnie bez pestek 2 szkl (świeże lub mrożone)
woda 3 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 3-6 łyżeczek

Porada

Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie jest dość gęsty, wtedy należy wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody, ponownie dodać do kisielu i zagotować.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel wiśniowy

Zamiast kupować gotowy kisiel wiśniowy w sklepie, postaw na sprawdzone przepisy użytkowników Doradcy Smaku i przygotuj go sam. Kup na targu lub w sklepie owoce i wykorzystaj je by zrobić domowy kisiel wiśniowy. 

Z tego przepisu dowiesz się m.in.

  • ile dodać cukru do kisielu wiśniowego? 
  • jak gotować kisiel wiśniowy?
  • jak zagęścić domowy kisiel wiśniowy? 

Do rondelka wkładamy umyte owoce. Zalewamy 2-2,5 szklankami zimnej wody, dodajemy cukier (ilość cukru zależy od kwaskowości owoców) i gotujemy przez około 2 minuty.

Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 0,5 szklanki wody i mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się kompotu, energicznie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.

Przelewamy do pucharków lub miseczek opłukanych wcześniej wodą.

Gdy zrobisz już domowy kisiel wiśniowy, sięgnij po inne smaki. Wypróbuj przepisy na:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 17.11.2015 16:10
domowe najlepsze!
pajbek 17.11.2015 11:19
Pyszny :-)
Futka 17.11.2015 11:14
Bardzo smakowity kisiel :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak