Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel wiśniowy
Zamiast kupować gotowy kisiel wiśniowy w sklepie, postaw na sprawdzone przepisy użytkowników Doradcy Smaku i przygotuj go sam. Kup na targu lub w sklepie owoce i wykorzystaj je by zrobić domowy kisiel wiśniowy.
Z tego przepisu dowiesz się m.in.
- ile dodać cukru do kisielu wiśniowego?
- jak gotować kisiel wiśniowy?
- jak zagęścić domowy kisiel wiśniowy?
Do rondelka wkładamy umyte owoce. Zalewamy 2-2,5 szklankami zimnej wody, dodajemy cukier (ilość cukru zależy od kwaskowości owoców) i gotujemy przez około 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 0,5 szklanki wody i mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się kompotu, energicznie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
Przelewamy do pucharków lub miseczek opłukanych wcześniej wodą.