Domowy kisiel jagodowy

Domowy kisiel jagodowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jagody

    2 szkl.
  • cukier

    do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1-2 łyżki
  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • woda

    400-500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody odmrażamy - jeśli używamy mrożonych i zagotowujemy w rondelku aż puszczą sok. Z 400-500 ml wody odlewamy 100 ml, w których rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną(w zależności od stopnia gęstości kisielu używamy 1-2 łyżki, jeśli lubimy gęstszy dodajemy 2 łyżki). Resztę wody dolewamy do jagód, dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i cukier do smaku (ok.5 łyżek) Ponownie całość musimy zagotować. Gdy się zagotuje całość, zmniejszamy ogień pod rondelkiem i dolewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą i dokładnie, energicznie mieszamy aż kisiel się zetnie i zawrze, gotujemy wtedy jeszcze chwilkę. Kisiel nalewamy do pucharków lub miseczek opłukanych zimną wodą. Kisiel możemy podać sam lub z dodatkiem śmietanki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 24.03.2013 20:17
ooo kurczę, jaki super kisielek! WOW!
mufinka79 19.03.2013 10:03
Dziękuję bardzo. Kisiel rzeczywiście jest pyszny i aromatyczny od jagód :)
Botwinka 19.03.2013 07:11
rewelacyjny,domowy najlepszy :)
Monika58 18.03.2013 17:31
najlepszy domowy właśnie :)
Magda24 18.03.2013 17:24
uwielbiam taki kisiel
Izabela/bella81 18.03.2013 17:02
apetyczny kisiel
IwonaDD 18.03.2013 17:01
wow pięknie wygląda
malaczarna23 18.03.2013 16:50
uwielbiam domowe kisielki:)
dodi 18.03.2013 15:02
pięknie wygląda.
Pyszota 18.03.2013 15:01
rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat