Domowy kisiel owocowy z bazyliowo-limonkowym mascarpone

Domowy kisiel owocowy z bazyliowo-limonkowym mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na pyszny i zdrowy kisiel domowy z sezonowych owoców z bazyliowo-limonkowym mascarpone. Zróbcie koniecznie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bazyliowo-limonkowe mascarpone:

  • serek mascarpone

    150 gramów
  • skórka z limonki

    z 1/2 owocu
  • sok z limonki

    z 1/2 owocu
  • bazylia świeża

    3 gramy

Na kisiel:

  • woda

    1 litr
  • czereśnie

    40 gramów
  • czarna porzeczka

    30 gramów
  • truskawki

    15 sztuk
  • maliny

    40 gramów
  • jagody

    30 gramów
  • miód

    2 łyżeczki
  • Cukier ze skórką cytryny

    2 łyżeczki
  • kardamon

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Na zawiesinę:

  • mąka ziemniaczana

    3 łyżeczki
  • woda

    30 mililitrów

Dodatki:

  • mięta liście

    kilka sztuk
  • maliny

    kilka sztuk
  • herbatniki

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

W misce wymieszaj mascarpone, sok i skórkę z limonki oraz bazylię, masę odstaw na 20 minut do lodówki.

 

W tym czasie do garnka wlej wodę, dodaj owoce, miód, cukier oraz kardamon i całość zagotuj.

Kiedy kisiel się zagotuje, dodaj sok z cytryny oraz zawiesinę, dokładnie mieszając.

Całość gotuj cały czas mieszając ok. 4 minut, aż kisiel się zagotuje i będzie miał odpowiednią konsystencje.

Kisiel przelej do salaterek, można go podawać na ciepło oraz na zimno.

Przed podaniem udekoruj go bazyliowo-limonkowym mascarpone, miętą, herbatnikami oraz owocami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat