Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na bazyliowo-limonkowe mascarpone:
-
serek mascarpone
150 gramów -
skórka z limonki
z 1/2 owocu -
sok z limonki
z 1/2 owocu -
bazylia świeża
3 gramy
Na kisiel:
-
woda
1 litr -
czereśnie
40 gramów -
czarna porzeczka
30 gramów -
truskawki
15 sztuk -
maliny świeże
40 gramów -
jagody
30 gramów -
miód
2 łyżeczki -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
kardamon
1/2 łyżeczki -
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Na zawiesinę:
-
mąka ziemniaczana
3 łyżeczki -
woda
30 mililitrów
Dodatki:
-
mięta liście
kilka sztuk -
maliny świeże
kilka sztuk -
herbatniki
kilka sztuk
Przepis i sposób przygotowania Domowy kisiel owocowy z bazyliowo-limonkowym mascarpone
W misce wymieszaj mascarpone, sok i skórkę z limonki oraz bazylię, masę odstaw na 20 minut do lodówki.
W tym czasie do garnka wlej wodę, dodaj owoce, miód, cukier oraz kardamon i całość zagotuj.
Kiedy kisiel się zagotuje, dodaj sok z cytryny oraz zawiesinę, dokładnie mieszając.
Całość gotuj cały czas mieszając ok. 4 minut, aż kisiel się zagotuje i będzie miał odpowiednią konsystencje.
Kisiel przelej do salaterek, można go podawać na ciepło oraz na zimno.
Przed podaniem udekoruj go bazyliowo-limonkowym mascarpone, miętą, herbatnikami oraz owocami.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się