Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Domowy kisiel owocowy z bazyliowo-limonkowym mascarpone

5.0
(22)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na pyszny i zdrowy kisiel domowy z sezonowych owoców z bazyliowo-limonkowym mascarpone. Zróbcie koniecznie!

Składniki:

Na bazyliowo-limonkowe mascarpone:

serek mascarpone 150 gramów
skórka z limonki z 1/2 owocu
sok z limonki z 1/2 owocu
bazylia świeża 3 gramy

Na kisiel:

woda 1 litr
czereśnie 40 gramów
czarna porzeczka 30 gramów
truskawki 15 sztuk
maliny świeże 40 gramów
jagody 30 gramów
miód 2 łyżeczki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kardamon 1/2 łyżeczki
sok z cytryny z 1/2 owocu

Na zawiesinę:

mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
woda 30 mililitrów

Dodatki:

mięta liście kilka sztuk
maliny świeże kilka sztuk
herbatniki kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy kisiel owocowy z bazyliowo-limonkowym mascarpone

 

W misce wymieszaj mascarpone, sok i skórkę z limonki oraz bazylię, masę odstaw na 20 minut do lodówki.

 

W tym czasie do garnka wlej wodę, dodaj owoce, miód, cukier oraz kardamon i całość zagotuj.

Kiedy kisiel się zagotuje, dodaj sok z cytryny oraz zawiesinę, dokładnie mieszając.

Całość gotuj cały czas mieszając ok. 4 minut, aż kisiel się zagotuje i będzie miał odpowiednią konsystencje.

Kisiel przelej do salaterek, można go podawać na ciepło oraz na zimno.

Przed podaniem udekoruj go bazyliowo-limonkowym mascarpone, miętą, herbatnikami oraz owocami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak