Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczna zupa krem z zielonego groszku
Przepis na dietetyczną zupę krem z zielonego groszku z natką pietruszki oraz kremowym serkiem mascarpone, który nadaje zupie aksamitną konsystencję i dodatkowo wyostrza smak.
To znakomita propozycja dla osób na diecie ketogenicznej. Do zupy krem z zielonego groszku idealnie pasują dodatki:
- chipsy z boczku
- jajka na twardo
- orzechy i ziarna
- wysokotłuszczowy nabiał
- makaron konjac
- ryby
- krewetki
- oliwa z oliwek
KROK 1. Pokrojoną cebulę* szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Natkę pietruszki siekamy.
* biała odmiana cebuli zawiera najmniejszą ilość węglowodanów (5,6 g na 100g)
KROK 2. Do gotującego się bulionu wrzucamy mrożony groszek* i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut). Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz podsmażoną cebulę i czosnek.
* w sezonie warto użyć świeżego groszku
KROK 3. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem serka mascarpone. Zupę doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.