Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Solianka rosyjska – danie, które jest chlubą kuchni rosyjskiej. W tym przepisie zupa została przygotowana na wywarze wołowo-wieprzowym, zakwaszona kiszonymi ogórkami, z boczkiem, pieczarkami, oliwkami i dużą ilością czerwonej słodkiej papryki. Soliankę można podać z mięsem i warzywami z wywaru, z kwaśną śmietaną, plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Składniki:

Na wywar wołowo-wieprzowy:

pręga wołowa
1 sztuka
golonka wieprzowa (przednia)
3 sztuki
marchew
2-3 sztuki
korzeń pietruszki
2-3 sztuki
por
1 sztuka
seler korzeniowy
1/2 sztuki
Cebulka smażona Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
czosnek
2-3 ząbki
natka pietruszki
1/2 pęczka
Liść laurowy suszony Prymat
3 sztuki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
5-6 sztuk
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka sztuk
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Na zupę:

czosnek
2-3 ząbki
cebula
1 sztuka
pieczarki
5-6 sztuk
chudy boczek
6 plastrów
ogórki kiszone
6 sztuk
masło
2 łyżki
przecier pomidorowy
3 łyżki
sok z ogórków kiszonych
500 mililitrów
kapary całe Smak
20 gramów
Sklep Prymat
oliwki zielone Smak
20 gramów
Sklep Prymat
czarne oliwki Smak
20 gramów
Sklep Prymat
śmietana
100 gramów
natka pietruszki
do posypania
cytryna
1 sztuka
chleb
mały bochenek

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

Z podanych składników na wywar gotujemy bulion przez około 4 -5 godzin.

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy boczek, czosnek, cebule, pieczarki i doprawiamy słodką czerwona papryką. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, dodajemy kiszone ogórki i mieszamy. Z wywaru wyciągamy mięso i 3 marchwie. Marchwie kroimy w plastry, mięso (wieprzowe) kroimy na duże kawałki, wołowinę możemy porwać rękoma.

Resztę wywaru z garnka przecedzamy przez sitko do osobnego garnka, tak by na sicie pozostały składniki z wywaru. Do gładkiego wywaru dodajemy wołowinę, wieprzowinę, marchew i gotujemy na małym ogniu. Kolejno dodajemy składniki podsmażone na patelni, wlewamy sok z kiszonych ogórków i mieszamy, dodajemy kapary, zielone i czarne oliwki, całość mieszamy.

Do miski z kwaśną śmietaną wlewamy chochlę zupy i mieszamy, hartując śmietanę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, doprawiamy pieprzem czosnkowym, mieszamy. Natkę pietruszki siekamy, cytrynę kroimy w plastry.

Gotową zupę wylewamy na talerz, starając się nałożyć wszystkie składniki zupy, dodajemy 2 plasterki cytryny i posypujemy natką pietruszki. Zupę podajemy z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.03.2019 15:49
Pyszna, smakowa zupa.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak