Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(140)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Solianka rosyjska – danie, które jest chlubą kuchni rosyjskiej. W tym przepisie zupa została przygotowana na wywarze wołowo-wieprzowym, zakwaszona kiszonymi ogórkami, z boczkiem, pieczarkami, oliwkami i dużą ilością czerwonej słodkiej papryki. Soliankę można podać z mięsem i warzywami z wywaru, z kwaśną śmietaną, plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Składniki:

Na wywar wołowo-wieprzowy:

pręga wołowa 1 sztuka
golonka wieprzowa (przednia) 3 sztuki
marchew 2-3 sztuki
korzeń pietruszki 2-3 sztuki
por 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
Cebulka smażona Prymat 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka sztuk
sól 1 szczypta

Na zupę:

czosnek 2-3 ząbki
cebula 1 sztuka
pieczarki 5-6 sztuk
chudy boczek 6 plastrów
ogórki kiszone 6 sztuk
masło 2 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki
sok z ogórków kiszonych 500 mililitrów
kapary całe Smak 20 gramów
oliwki zielone Smak 20 gramów
czarne oliwki Smak 20 gramów
śmietana 100 gramów
natka pietruszki do posypania
cytryna 1 sztuka
chleb mały bochenek

Do smaku:

Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

Z podanych składników na wywar gotujemy bulion przez około 4 -5 godzin.

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy boczek, czosnek, cebule, pieczarki i doprawiamy słodką czerwona papryką. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, dodajemy kiszone ogórki i mieszamy. Z wywaru wyciągamy mięso i 3 marchwie. Marchwie kroimy w plastry, mięso (wieprzowe) kroimy na duże kawałki, wołowinę możemy porwać rękoma.

Resztę wywaru z garnka przecedzamy przez sitko do osobnego garnka, tak by na sicie pozostały składniki z wywaru. Do gładkiego wywaru dodajemy wołowinę, wieprzowinę, marchew i gotujemy na małym ogniu. Kolejno dodajemy składniki podsmażone na patelni, wlewamy sok z kiszonych ogórków i mieszamy, dodajemy kapary, zielone i czarne oliwki, całość mieszamy.

Do miski z kwaśną śmietaną wlewamy chochlę zupy i mieszamy, hartując śmietanę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, doprawiamy pieprzem czosnkowym, mieszamy. Natkę pietruszki siekamy, cytrynę kroimy w plastry.

Gotową zupę wylewamy na talerz, starając się nałożyć wszystkie składniki zupy, dodajemy 2 plasterki cytryny i posypujemy natką pietruszki. Zupę podajemy z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 21.03.2019 15:49
Pyszna, smakowa zupa.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak