Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

odc. 11 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Solianka rosyjska, odc. 11

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Solianka rosyjska – danie, które jest chlubą kuchni rosyjskiej. W tym przepisie zupa została przygotowana na wywarze wołowo-wieprzowym, zakwaszona kiszonymi ogórkami, z boczkiem, pieczarkami, oliwkami i dużą ilością czerwonej słodkiej papryki. Soliankę można podać z mięsem i warzywami z wywaru, z kwaśną śmietaną, plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na wywar wołowo-wieprzowy:

  • pręga wołowa

    1 sztuka
  • golonka wieprzowa (przednia)

    3 sztuki
  • marchew

    2-3 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2-3 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/2 sztuki
  • cebula prażona

    1 sztuka
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • liście laurowe

    3 sztuki
  • ziele angielskie całe

    5-6 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka sztuk
  • sól

    1 szczypta

Na zupę:

  • czosnek

    2-3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    5-6 sztuk
  • chudy boczek

    6 plastrów
  • ogórki kiszone

    6 sztuk
  • masło

    2 łyżki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • sok z ogórków kiszonych

    500 mililitrów
  • kapary całe Smak

    20 gramów
  • oliwki zielone Smak

    20 gramów
  • czarne oliwki Smak

    20 gramów
  • śmietana

    100 gramów
  • natka pietruszki

    do posypania
  • cytryna

    1 sztuka
  • chleb

    mały bochenek

Do smaku:

  • słodka papryka Prymat

  • pieprz czosnkowy mielony Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników na wywar gotujemy bulion przez około 4 -5 godzin.

Czosnek kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy w ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy boczek, czosnek, cebule, pieczarki i doprawiamy słodką czerwona papryką. Mieszamy, dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, dodajemy kiszone ogórki i mieszamy. Z wywaru wyciągamy mięso i 3 marchwie. Marchwie kroimy w plastry, mięso (wieprzowe) kroimy na duże kawałki, wołowinę możemy porwać rękoma.

Resztę wywaru z garnka przecedzamy przez sitko do osobnego garnka, tak by na sicie pozostały składniki z wywaru. Do gładkiego wywaru dodajemy wołowinę, wieprzowinę, marchew i gotujemy na małym ogniu. Kolejno dodajemy składniki podsmażone na patelni, wlewamy sok z kiszonych ogórków i mieszamy, dodajemy kapary, zielone i czarne oliwki, całość mieszamy.

Do miski z kwaśną śmietaną wlewamy chochlę zupy i mieszamy, hartując śmietanę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy, doprawiamy pieprzem czosnkowym, mieszamy. Natkę pietruszki siekamy, cytrynę kroimy w plastry.

Gotową zupę wylewamy na talerz, starając się nałożyć wszystkie składniki zupy, dodajemy 2 plasterki cytryny i posypujemy natką pietruszki. Zupę podajemy z chlebem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

21.03.2019 15:49
Pyszna, smakowa zupa.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat