Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Zupa krem z groszku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(45)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, niezwykle aromatyczna zupa z zielonego groszku to wspaniała propozycja na obiad latem. Do tego pachnący cytryna i mięto szaszłyk drobiowy oraz kleks ziołowego mascarpone. Co Wy na to? A jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na sezonowe zupy, to koniecznie wypróbujcie ten na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem.

 

 

 

Składniki:

Na zupę:

olej 2 łyżki
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
seler 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
liście laurowe 3 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
Liść lubczyku suszony Prymat 2 gałązki
woda 3 litry
skrzydełka z indyka 2 sztuki
szyjki z indyka 2 sztuki
zielony groszek 250 gramów
śmietanka 30% 150 mililitrów
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
mięta liście 7-8 liści
masło 60 gramów
sok z cytryny z 1/4 owocu

Na szaszłyk z kurczaka:

filety z kurczaka 2 sztuki
olej 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
skórka cytrynowa z 1/2 owocu
sok z cytryny z 1/4 owocu
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
tymianek 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki
mięta 6-8 liści

Dodatki:

ziołowe mascarpone 2-3 łyżki
sok z cytryny do smaku
mięta kilka listków
listki kolendry kilka sztuk
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Porada

Ziołowe mascarpone to serek mascarpone rozrzedzony odrobiną śmietanki z miętą i innymi ulubionymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zupa krem z groszku wg Piotra Ogińskiego

 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, przez ok 3-4 minuty.

 

Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kawałki indyka oraz lubczyk i gotujemy pod przykryciem 30-40 minut, aż mięso się będzie  rozpadać.

Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy groszek, śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.

W międzyczasie do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, miętę oraz kawałki fileta z kurczaka i dokładnie mieszamy.

Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na pałeczki  do szaszłyków i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty z każdej strony.

Po 10 minutach zupę doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny oraz miętą i mielimy ją na gładką masę.

Usmażonego kurczaka skrapiamy cytryną i wydajemy zupę do której wkładamy szaszłyk, polewamy ziołowym mascarpone, sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem i dekorujemy liśćmi mięty oraz kolendry.

Smacznego!

Lubicie letnie zupy? To polecam Wam przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem wędzonym i młodymi ziemniakami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak