Co na obiad: Zupa krem z groszku wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, niezwykle aromatyczna zupa z zielonego groszku to wspaniała propozycja na obiad latem. Do tego pachnący cytryna i mięto szaszłyk drobiowy oraz kleks ziołowego mascarpone. Co Wy na to? A jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na sezonowe zupy, to koniecznie wypróbujcie ten na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem.

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • liście lurowe

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • liść lubczyku

    2 gałązki
  • woda

    3 litry
  • skrzydełka z indyka

    2 sztuki
  • szyjki z indyka

    2 sztuki
  • zielony groszek

    250 gramów
  • śmietanka 30%

    150 mililitrów
  • sól

    do smaku
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • mięta liście

    7-8 liści
  • masło

    60 gramów
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu

Na szaszłyk z kurczaka:

  • filety z kurczaka

    2 sztuki
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • skórka cytrynowa

    z 1/2 owocu
  • sok z cytryny

    z 1/4 owocu
  • sól morska

    do smaku
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżeczki
  • mięta

    6-8 liści

Dodatki:

  • ziołowe mascarpone

    2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • mięta

    kilka listków
  • listki kolendry

    kilka sztuk
  • pieprz cytrynowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, przez ok 3-4 minuty.

 

Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kawałki indyka oraz lubczyk i gotujemy pod przykryciem 30-40 minut, aż mięso się będzie  rozpadać.

Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy groszek, śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.

W międzyczasie do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, miętę oraz kawałki fileta z kurczaka i dokładnie mieszamy.

Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na pałeczki  do szaszłyków i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty z każdej strony.

Po 10 minutach zupę doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny oraz miętą i mielimy ją na gładką masę.

Usmażonego kurczaka skrapiamy cytryną i wydajemy zupę do której wkładamy szaszłyk, polewamy ziołowym mascarpone, sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem i dekorujemy liśćmi mięty oraz kolendry.

Smacznego!

Lubicie letnie zupy? To polecam Wam przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem wędzonym i młodymi ziemniakami.

 

Doradca Smaku
Ziołowe mascarpone to serek mascarpone rozrzedzony odrobiną śmietanki z miętą i innymi ulubionymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat