Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Zupa krem z groszku wg Piotra Ogińskiego
Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, przez ok 3-4 minuty.
Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kawałki indyka oraz lubczyk i gotujemy pod przykryciem 30-40 minut, aż mięso się będzie rozpadać.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy groszek, śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, miętę oraz kawałki fileta z kurczaka i dokładnie mieszamy.
Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na pałeczki do szaszłyków i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty z każdej strony.
Po 10 minutach zupę doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny oraz miętą i mielimy ją na gładką masę.
Usmażonego kurczaka skrapiamy cytryną i wydajemy zupę do której wkładamy szaszłyk, polewamy ziołowym mascarpone, sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem i dekorujemy liśćmi mięty oraz kolendry.
Smacznego!
Lubicie letnie zupy? To polecam Wam przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem wędzonym i młodymi ziemniakami.