Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zupę:
-
olej
2 łyżki -
cebula
2 sztuki -
marchew
1 sztuka -
seler
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
liście laurowe
3 sztuki -
ziele angielskie
6 sztuk -
Liść lubczyku suszony Prymat
2 gałązki -
woda
3 litry -
skrzydełka z indyka
2 sztuki -
szyjki z indyka
2 sztuki -
zielony groszek
250 gramów -
śmietanka 30%
150 mililitrów -
sól
do smaku -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
tymianek
1 łyżeczka -
mięta liście
7-8 liści -
masło
60 gramów -
sok z cytryny
z 1/4 owocu
Na szaszłyk z kurczaka:
-
filety z kurczaka
2 sztuki -
olej
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
skórka cytrynowa
z 1/2 owocu -
sok z cytryny
z 1/4 owocu -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
tymianek
1 łyżeczka -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
mięta
6-8 liści
Dodatki:
-
ziołowe mascarpone
2-3 łyżki -
sok z cytryny
do smaku -
mięta
kilka listków -
listki kolendry
kilka sztuk -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, przez ok 3-4 minuty.
Podsmażone warzywa zalewamy wodą, dodajemy kawałki indyka oraz lubczyk i gotujemy pod przykryciem 30-40 minut, aż mięso się będzie rozpadać.
Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele angielskie oraz liście laurowe, dodajemy groszek, śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut pod przykryciem.
W międzyczasie do miski wlewamy olej, dodajemy czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz, tymianek, miętę oraz kawałki fileta z kurczaka i dokładnie mieszamy.
Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na pałeczki do szaszłyków i smażymy na rozgrzanej patelni ok. 4 minuty z każdej strony.
Po 10 minutach zupę doprawiamy pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny oraz miętą i mielimy ją na gładką masę.
Usmażonego kurczaka skrapiamy cytryną i wydajemy zupę do której wkładamy szaszłyk, polewamy ziołowym mascarpone, sokiem z cytryny, posypujemy cytrynowym pieprzem i dekorujemy liśćmi mięty oraz kolendry.
Smacznego!
Lubicie letnie zupy? To polecam Wam przepis na kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem wędzonym i młodymi ziemniakami.
Ziołowe mascarpone to serek mascarpone rozrzedzony odrobiną śmietanki z miętą i innymi ulubionymi ziołami.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się