Czerwony ryż

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż długoziarnisty

    2 woreczki
  • bulion warzywny

    550 ml
  • cebula biała

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chilli

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • kolendra

    1 garść
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Czerwony ryż foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Czerwony ryż foto
Cebule, czosnek i papryczkę chilli wkładamy do rozdrabniacza.
Krok 3 - Czerwony ryż foto
Rozdrabniamy cebule, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 4 - Czerwony ryż foto
Rozdrobnione składniki podsmażamy na oliwie.
Krok 5 - Czerwony ryż foto
Do podsmażonej cebuli, czosnku i chilli dodajemy ryż i podsmażamy wszystko przez ok. 5 minut, aż ryz lekko zbrązowieje.
Krok 6 - Czerwony ryż foto
Do podsmażonego ryży wlewamy wywar warzywny.
Krok 7 - Czerwony ryż foto
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 8 - Czerwony ryż foto
Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
cookingangelika
Taki ryż po meksykańsku idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 20.02.2017 13:08
uwielbiam!
Małgorzata92 20.02.2017 12:55
Bardzo lubię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat