Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony ryż

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 2 woreczki
bulion warzywny 550 ml
cebula biała 1 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chilli 1 szt
przecier pomidorowy 4 łyżki
kolendra 1 garść
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oliwa 4 łyżki

Porada

Taki ryż po meksykańsku idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs.

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony ryż

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Czerwony ryż foto
2
Cebule, czosnek i papryczkę chilli wkładamy do rozdrabniacza.
Krok 2 - Czerwony ryż foto
3
Rozdrabniamy cebule, czosnek i papryczkę chilli.
Krok 3 - Czerwony ryż foto
4
Rozdrobnione składniki podsmażamy na oliwie.
Krok 4 - Czerwony ryż foto
5
Do podsmażonej cebuli, czosnku i chilli dodajemy ryż i podsmażamy wszystko przez ok. 5 minut, aż ryz lekko zbrązowieje.
Krok 5 - Czerwony ryż foto
6
Do podsmażonego ryży wlewamy wywar warzywny.
Krok 6 - Czerwony ryż foto
7
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Krok 7 - Czerwony ryż foto
8
Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby nie doprowadzić do przypalenia.
Krok 8 - Czerwony ryż foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 20.02.2017 13:08
uwielbiam!
Małgorzata92 20.02.2017 12:55
Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak