Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia zapiekana z serowym kus kusem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 małe
kus-kus 0,5 kubka
jajko 1 średnie
sól
ser gouda 4 łyżki startego na małych oczkach
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z serowym kus kusem

Kroki postępowania

1
Cukinię pokroić w plasterki (o szerokości około 1 cm), można obrać jednak my nie obieramy bo lubimy chrupiącą skórkę (jedynie dobrze myjemy!). Posypać delikatnie solą i pieprzem.
Krok 1 - Cukinia zapiekana z serowym kus kusem foto
2
Kus kus zrobić wg przepisu na opakowanie, poczekać aż wystygnie, następnie wymieszać ze startym serem.

Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Krok 2 - Cukinia zapiekana z serowym kus kusem foto
3
Na blaszce nasmarowanej masłem porobić kupki z kus kus i sera na które będziemy kłaść kawałki cukinii.

Cukinię zamoczyć w jajku, a następnie położyć na kus kus na blaszce i lekko spłaszczyć aby kus kus przykleił się do cukinii. Na wierzchu położyć po trochę kus kusu i znów spłaszczyć.
Krok 3 - Cukinia zapiekana z serowym kus kusem foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 min do momentu lekkiego zarumienienia.
Krok 4 - Cukinia zapiekana z serowym kus kusem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Romanowka 08.02.2014 09:31
pyszne i pięknie podane!
Mysiunia 07.02.2014 16:33
smaczna przekąska :)
Paolcia 07.02.2014 12:36
pięknie wygląda :)
kornelcia 07.02.2014 12:09
ciekawie podane..pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak