Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Podstawowe

cukinia 2 okrągłe
krewetki 250 g
pomidory 4 szt
cebula 1 szt
oliwki czarne kilka
czosnek 2 ząbki

Przyprawy

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
białe wino
bazylia
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez około 30 minut . Nie wyłączać piekarnika. Wyłożyć z piekarnika by ostygły.
Krok 1 - Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach  foto
2
W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory.
Krok 2 - Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach  foto
3
Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Taki farsz nałożyć do wydrążonych cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut.
Krok 3 - Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 02.10.2014 08:17
fajny pomysł:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak