Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: pierogi z kapustą i grzybami według Piotra Ogińskiego

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne, wigilijne pierogi - z kapustą i grzybami. Koniecznie obejrzyjcie, jak robi je Piotr Ogiński!

Składniki:

Na farsz:

kapusta 1/3 główki
kapusta kiszona 250 gramów
ziele angielskie 4-5 sztuk
kminek 2 łyżeczki
grzyby suszone 80 gramów
woda 2 litry
olej 2 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
majeranek 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
puder z grzybów suszonych i jałowca

Na ciasto:

mąka pszenna typ 450 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżeczki
woda ciepła 250-300 mililitrów

Dodatki:

liście kapusty sparzone
śmietana 18%
tymianek świeży

Na sos:

woda z moczenia grzybów
masło 50 gramów

Olej z czosnku niedźwiedziego:

olej 80 mililitrów
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 4 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
pieprz kolorowy do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ocet 20 mililitrów

Puder z grzybów i jałowca:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
grzyby suszone 5-6 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: pierogi z kapustą i grzybami według Piotra Ogińskiego

Do garnka z wodą wrzucamy kapustę, ziele angielskie, kminek oraz namoczone grzyby, całość gotujemy ok. 1,5 godziny, lub aż kapusta będzie miękka.

Wodę z moczenia grzybów przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę.

W tym czasie, do mąki wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę. Kiedy mąka dobrze połączy się z wodą, ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10-15 minut, tak by było jednolite, a po przekrojeniu miało wiele bąbelków powietrza. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzamy, mielimy (bez ziela angielskiego) i studzimy.

Na patelnię wlewamy olej, na którym smażymy cebulę z czosnkiem i majerankiem przez ok. 2 minuty, po tym czasie dodajemy zmieloną kapustę  z grzybami i smażymy jeszcze ok. 15 minuty, tak by z farszu odparowała większość wody.

Kiedy farsz się smaży do wysokiego naczynia wlewamy olej, dodajemy czosnek niedźwiedzi, majeranek, ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem, i blendujemy. Do moździerza wsypujemy sól morską, dodajemy grzyby, jałowiec i mielimy na puder.

Zredukowany i ostudzony farsz doprawiamy pieprzem, solą oraz pudrem.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, z którego wycinamy kółeczka o średnicy ok 2,5 cm, na środek nakładamy ok 2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 6 minut, lub 2-3 minuty po wypłynięciu.

Kiedy pierogi się gotują, do zredukowanej wody po grzybach dodajemy masło, które intensywnie wbijamy do sosu, tak by go zagęścić.

Na talerzu ustawiamy zblanszowany liść kapusty, który polewamy olejem z czosnku niedźwiedziego.

Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i układamy je na liściu kapusty, polewamy je sosem grzybowym, olejem z czosnku niedźwiedziego, dodajemy śmietanę, posypujemy pudrem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Jeśli lubicie pierogi obejrzyjcie przepis na pierogi z makiem i śliwkami!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak