Co na Święta: pierogi z kapustą i grzybami według Piotra Ogińskiego

Co na Święta: pierogi z kapustą i grzybami według Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjne, wigilijne pierogi - z kapustą i grzybami. Koniecznie obejrzyjcie, jak robi je Piotr Ogiński!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • kapusta

    1/3 główki
  • kapusta kiszona

    250 gramów
  • ziele angielskie

    4-5 sztuk
  • kminek

    2 łyżeczki
  • grzyby suszone

    80 gramów
  • woda

    2 litry
  • olej

    2 łyżeczki
  • czosnek

    4 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • puder z grzybów suszonych i jałowca

Na ciasto:

  • mąka pszenna typ 450

    500 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżeczki
  • woda ciepła

    250-300 mililitrów

Dodatki:

  • liście kapusty sparzone

  • śmietana 18%

  • tymianek świeży

Na sos:

  • woda z moczenia grzybów

  • masło

    50 gramów

Olej z czosnku niedźwiedziego:

  • olej

    80 mililitrów
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    4 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • ocet

    20 mililitrów

Puder z grzybów i jałowca:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • grzyby suszone

    5-6 sztuk
  • Owoc jałowca cały Prymat

    5 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: pierogi z kapustą i grzybami według Piotra Ogińskiego

Do garnka z wodą wrzucamy kapustę, ziele angielskie, kminek oraz namoczone grzyby, całość gotujemy ok. 1,5 godziny, lub aż kapusta będzie miękka.

Wodę z moczenia grzybów przelewamy do rondelka i redukujemy o połowę.

W tym czasie, do mąki wbijamy jajko, dodajemy olej, sól oraz wodę. Kiedy mąka dobrze połączy się z wodą, ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10-15 minut, tak by było jednolite, a po przekrojeniu miało wiele bąbelków powietrza. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzamy, mielimy (bez ziela angielskiego) i studzimy.

Na patelnię wlewamy olej, na którym smażymy cebulę z czosnkiem i majerankiem przez ok. 2 minuty, po tym czasie dodajemy zmieloną kapustę  z grzybami i smażymy jeszcze ok. 15 minuty, tak by z farszu odparowała większość wody.

Kiedy farsz się smaży do wysokiego naczynia wlewamy olej, dodajemy czosnek niedźwiedzi, majeranek, ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem, i blendujemy. Do moździerza wsypujemy sól morską, dodajemy grzyby, jałowiec i mielimy na puder.

Zredukowany i ostudzony farsz doprawiamy pieprzem, solą oraz pudrem.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, z którego wycinamy kółeczka o średnicy ok 2,5 cm, na środek nakładamy ok 2 łyżeczki farszu i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 6 minut, lub 2-3 minuty po wypłynięciu.

Kiedy pierogi się gotują, do zredukowanej wody po grzybach dodajemy masło, które intensywnie wbijamy do sosu, tak by go zagęścić.

Na talerzu ustawiamy zblanszowany liść kapusty, który polewamy olejem z czosnku niedźwiedziego.

Ugotowane pierogi przekładamy na talerz i układamy je na liściu kapusty, polewamy je sosem grzybowym, olejem z czosnku niedźwiedziego, dodajemy śmietanę, posypujemy pudrem i ozdabiamy świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Jeśli lubicie pierogi obejrzyjcie przepis na pierogi z makiem i śliwkami!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat